Foci

Felnégyelte a Realt: ki az a Robert Lewandowski?

robert lewandowski (robert lewandowski, )
robert lewandowski (robert lewandowski, )

Senki nem lőtt négy gólt a BL (BEK) kieséses szakaszában a Real Madridnak. Szerda estig. Egy lengyel srác megtette.


Fotó: MTI/EPA

A Dortmund parádés győzelmet aratott a Real Madrid felett a labdarúgó Bajnokok Ligája, a 4-1-es győzelmet Robert Lewandowskinak köszönheti legfőképp.

Ugyanis mind a négy német gólt a lengyel válogatott támadó szerezte. Az a támadó, akit egy ideje már a Manchester Uniteddel boronálnak össze. A Uniteddel is. Szerdától persze alighanem más gazdag klubtulajdonosnak is kikerekedett a szeme. Nem mintha eddig nem tudtuk volna, mekkora klasszis a srác.

Kiköthetett volna máshol is, ugyanis apja, az 1995-ben elhunyt Krzysztof lengyel bajnok cselgáncsozó volt (igaz, a másodosztályú Hutnik Varsóban focizott is), míg édesanyja, Iwona Varsóban röplabdázott. Testvére, Milena is röpizik, U21-as lengyel válogatott.

Van már menyasszonya is az 1988. augusztus 21-én született Robert Lewandowskinak, nem is akárki, egy kemény lány, Anna Stachurska ugyanis világbajnoki bronzérmes karatés.

A Dortmund támadója profi karrierjét a Delta Varsó (nevelőegyesülete a Varsovia Varsó) csapatában kezdte a pályafutását, onnan a város másik, jelentősebb hagyományokkal bíró csapatához, a Legia Varsóhoz szerződött 2005-ben. Az első nagy sikerek 2006 és 2008 között jöttek, akkor a Znicz Pruszków együttesében 59 meccsen 36 gólt szerzett, ezzel a harmadosztályú csapatot bajnoki címhez segítette.

Nem csoda, ha továbbállt, a Lech Poznanhoz, ott 58 meccsen jutott 32-ig, 2010-ben vitte el onnan a Borussia Dortmund, ha minden igaz 4,5 millió euróért, négy évre.

A német csodacsapatban – nevezhetjük annak bajnoki címei és például átlagéletkora és lendülete alapján –  szárnyal Lewandowski, eddigi 94 meccsén 52 gólt lőtt. A 2011-12-es szezonban gólkirály lett 22 góllal a Bundesligában, ráadásul úgy, hogy egyiket sem 11-esből szerezte (mellette 6 gólpassza is volt).

A lengyel válogatottban 53 alkalommal szerepelt, 17 gólt szerzett. Ezek közül az egyik a 2012-es Európa-bajnokság nyitómeccsén esett (a torna első góljaként), a görögök ellen ő lett a meccs embere.

2011-ben és 2012-ben is az év legjobb lengyel focistájának választották. Jelenleg 28 milliót ér a transfermarkt.de oldal számításai szerint. Egyik legkitartóbb kérője a hírek szerint a Manchester United, és ő maga is jelezte már, szívesen játszana Angliában.

Népszerűsége óriási mind Lengyelországban, mind Németországban. A tavalyi Eb-n az egyik dedikált meze 100 000 euróért kelt el.

Facebook-oldalát több mint 369 000-en követik, ez a szám szerda este óta megugrott.

A Real Madridnak lőtt négy gólját itt megnézheted!

Videó – gólösszefoglaló Lewandowskiról:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik