Foci

Hosszan tartó huhogások és cigányozás után MLSZ-vicc

szurkolók (szurkolók, )
szurkolók (szurkolók, )

Több százezres büntetéseket szabott ki az NB I.-es klubokra fociszövetségünk.

 


Fotó: MTI

Megint összeült a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága és jó szokásához híven meghozta határozatait. Nem tudjuk ezeket máshogy értékelni, mint újabb maszatolásnak.

A Haladás-Ferencváros (0-0) mérkőzésen történt rendezési hiányosságok és a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a Haladást 400 000 forint, az FTC-t, mint visszaesőt, szurkolóinak gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt 400 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Első kérdésünk: ha az egyik visszaeső, a másik nem, miért ugyanakkora a büntetés?

A Haladás rendezési hiányosságokat követett el, de ennél is súlyosabb a közönség által elkövetettek megítélése – írja a szövetség. Merthogy, idézzük: “a mérkőzés közben, a 62. percében kb. 10-20 fő 6 másodpercig, a 64. percben szurkolók egy kisebb csoportja nem jól hallhatóan kb. 3 másodpercig, a 67. percben 2 másodpercig, a 91. percben kb. 22 másodpercig jól hallhatóan huhogott.”

Második kérdésünk: ezentúl számoljuk majd a huhogás és a cigányozás időtartamát? Be is árazzuk?

Hangsúlyozza az MLSZ, hogy az ellenőri jelentés alapján (erről mi is írtunk) a tömeges, hosszan tartó (22 másodperc) sportszerűtlenség a mérkőzés lefújásakor következett be, ezért jár a pénzbüntetés a Haladásnak, a klubok objektív felelőssége alapján. Amennyiben ez a fajta intenzív, hosszú huhogás a mérkőzés közben valósult volna meg, akkor a játékvezetőnek – a bevezetett háromlépcsős rendelkezés alapján (erről is írtunk) – meg kellett volna szakítania a találkozót.

Ami a Ferencváros büntetését illeti, az indokolás kitér arra, hogy a visszaesőnek számító budapesti klub szurkolói a mérkőzés kezdete előtt hat alkalommal nagyon jól hallhatóan, illetve a mérkőzés közben is több alkalommal szidták elfogadhatatlan, rasszista jelzőkkel az ellenfelet. Szintén rögzíti a jelentés, hogy a vendégszektorból műanyagpoharak kerültek a játéktérre.

Aztán egy másik meccsről: a Diósgyőr – Fehérvár mérkőzésen a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a Diósgyőrt, mint visszaesőt, 400 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi a szervezet. A Diósgyőri VTK is elsősorban szurkolói miatt kapta a pénzbüntetést, hiszen a fegyelmi indokolás alapján a szurkolók nagyobb csoportja az 52. és az 58. percben öt alkalommal rasszista, „cigányok” kántálást hallatott.

Észrevételünk: micsoda irodalmi megfogalmazás, micsoda eufémizmus?!: “cigányok kántálást hallatott”. Hogy oda ne rohanjuk… Mi inkább úgy fogalmaznánk: “rasszista megjegyzéseket üvöltött”, vagy “minősíthetetlen jelzőket fröcsögött”.

Volt még egy ügy: a Ferencváros-Újpest mérkőzéssel kapcsolatos határozatnak az Újpestre vonatkozó részét megváltoztatta a testület, és a korábbi határozatában kiszabott pénzbüntetést (1 millió forint) 700 000 forintra mérsékelte.

Költői (nekünk is lehet, ugye?) kérdésünk: vajon lesz olyan alkalom, amikor egy büntetést nem enyhítenek, hanem súlyosbítanak, és esetleg megmarad és tiszteletben tartatik a meccsre a játék miatt járók igazságérzete?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik