Foci

Bekeményített az MLSZ

magyar-roman(17)(960x640)(1).jpg (magyar-román, szurkolók, balhé)
magyar-roman(17)(960x640)(1).jpg (magyar-román, szurkolók, balhé)

A szövetség a hétvégi bajnoki fordulótól kezdve az OTP Bank Liga mérkőzésein bevezeti az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát.

“Az MLSZ eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását” – írja a szövetség honlapján kiadott közlemény.

És de szép lenne! Elnéztem például a csütörtöki Magyarország-Horvátország (20-18) férfikézilabda Európa-bajnoki selejtező átszellemült, eufóriában úszó közönségének összetételét, és az jutott eszembe, de kár, hogy nem voltam ott – családostul.

Némi túlzással persze, de 0-100 éves korig volt ott nő és férfi, nagymama, nagypapa, kislány és kisfiú. A Veszprém Aréna 5000 főnyi közönsége élményt kapott és élményt adott – a sport erről szól, nem kell ennél több.

Fotó: MTI / Kovács Anikó

Egészen biztosan van némi átfedés foci-, kézi-, és mondjuk hoki- vagy kosármeccsre járók közt, mégis, az elmúlt év (évek) eseményeit figyelembe véve kijelenthető; a labdarúgóközönség egy részének szellemi színvonala erősen megkérdőjelezhető. Hogy maguktól gyengeelméjűek vagy egyesek szándékosan provokálnak, az a végeredményt tekintve édes mindegy: egy ország, más-más sportág, egészen eltérő szurkolói kultúrák.

Szűk kisebbség miatt nem jár meccsre a többség.

Tiszteletre méltó az MLSZ törekvése, ahol a “legsúlyosabb esetben akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2-4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3-5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben.” Mindez a klubok objektív felelőssége elve alapján…

Fotó: Kummer János

Papíron jól hangzik. Csak látnám már a valóságban. Kíváncsi vagyok például a soron következő esetben, mint visszaeső, milyen büntetést kap a Pécs, vagy kellően következetes lesz-e a szövetség a többszörös visszaesőnek számító, FTC- vagy Újpest-szurkolókkal szemben. A zöld-fehérek például éppen csütörtökön úsztak meg egy “zárt kapus büntetést”…

Ja, és legfőképp: ki lesz az első magát szurkolónak mondó provokátor, akit végre nyilvánosan kiemelnek és elítélnek a fenti okok valamelyike miatt.

Azt is várom, hogy az MTV Híradója egyenesben adja, amint a fiatalember bevonul valamelyik büntetésvégrehajtó ajtaján. Az egyéni felelősség elve és annak jogkövetkezményei alapján…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik