Foci

Kiverte a biztosítékot Angliában a fasiszta edző

Paolo Di Canio (paolo di canio, )
Paolo Di Canio (paolo di canio, )

A 44 esztendős olasz tréner, Paolo Di Canio a hétvégén írt alá két és fél évre szóló szerződést az angol Premier League-ben kieséső helyen álló Sunderlandnél. Azóta forrnak az indulatok a szigetországban.

Miután a Sunderland elküldte Martin O’neillt, vasárnap kinevezte az olasz trénert a csapat menedzserének. Angliában lényegében azóta folyamatosan címlapon van a téma. A Lazio egykori játékosát többször, például 2005-ben egy gólját követően fasiszta karlendítéssel fotózták le – ezek most oldalas méretben vannak jelen a szigetországi médiatermékekben. Akkor úgy magyarázkodott, „nem rasszista ő, csak fasiszta…”

A keddi brit sajtó is bőségesen tárgyalja  korábbi megnyilvánulásait és kijelentéseit. Megírták azt is, hogy a Sunderland alelnöke, aki lengyel zsidó holokausztmenekültek gyermekeként született Angliában, – s aki nem más, mint David Miliband, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminisztere , a bejelentést követően azonnal lemondott tisztségéről. Döntését azzal indokolta, hogy Di Canio korábban többször hangoztatta szélsőjobboldali politikai nézeteit.

Di Canio már első nyilatkozatában „nevetségesnek és szánalmasnak” minősítette a politikai nézeteivel kapcsolatban vele szemben felhozott vádakat, és „ostobaságnak” azokat beszámolókat, hogy rasszista nézeteket vallana. 
Kedden délelőtt első sajtóértekezletén pedig kijelentette: „Nem akarok politikáról beszélni, nem a parlamentben vagyunk, én sem vagyok politikus, és ezentúl csak a futballról vagyok hajlandó nyilatkozni.”

A baloldali The Guardian azt írta, hogy az olasz szakember előző csapatát, a Swindon Townt a rendőrség nem egyszer figyelmeztette, hogy Di Canio a mérkőzések után elfogadhatatlan módon „hecceli” az ellenfél szurkolótáborát.

A konzervatív Daily Mail külön keretes elemzést közölt kedden arról, hogy a Sunderland új edzőjének egykori csapata, a Lazio szurkolótábora a legrettegettebbek közé tartozik egész Olaszországban, és az együttes közönségéből az olasz szélsőjobboldal pártjai bőséggel toboroznak. A Lazio ultrái a mérkőzéseken magasba tartott transzparenseiken a zsidók auschwitzi kiirtását éltették, zsidó temetőket dúltak fel, tavaly pedig az angol Tottenham szurkolói ellen alaposan megtervezett, könnygázgránátokkal és baseballütőkkel végrehajtott, vérfürdőbe torkolló támadást hajtottak végre egy ivóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik