Foci

Lélekromboló volt a magyar-román, balhéval

magyar-román (magyar-román, szurkolók, balhé)
magyar-román (magyar-román, szurkolók, balhé)

Egy perc hiányzott ahhoz, hogy 32 év után újra legyőzzük Romániát, de ez nem sikerült. A stadionon kívül is zajlottak az események.

A magyar labdarúgó-válogatott 2-2-es döntetlent játszott Romániával, így megőrizte második helyét a világbajnoki kvalifikációs sorozatban, de egyben nagy lehetőséget szalasztott el.

A törökök korábbi legyőzése miatt jó esélye volt Egervári Sándor csapatának arra, hogy Hollandia mögött igyekezzen a még továbbjutással és vb-szerepléssel kecsegtető pótselejtezős pozícióhoz.

A magyar csapat a pénteki, zárt kapus meccsen alapvetően jól játszott, helyzeteket is kidolgozott, és szép góllal meg is szerezte a vezetést Vanczák Vilmos fejesével. A románok egy leshelyzet után elengedett támadás végén 11-esből egyenlítettek a második félidőben, de két perc múlva Korcsmár Zsolt maga is kiharcolt egy büntetőt, amelyet Dzsudzsák Balázs értékesített.

Amikor már azt hihettük, hogy megvan a három pont, jött Maxim, és rátámaszkodva Varga Józsefre megküzdött a labdáért a 92. percben, a magyar védelem megingott, a csereként beálló Chipciu pedig kiegyenlített (2-2).

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ezt mondta a találkozó után: “Nagyon nehéz meccsre számítottunk, az is volt, de a 88. percig a mi akaratunk érvényesült. Sajnos az utolsó 5 percben taktikailag nem tudtuk megvalósítani, amit kellett volna. Nem a labda ellen védekeztünk. Nem a játékvezető miatt nem nyertük meg a mérkőzést. Nagyon szomorúak a játékosok, de tudtuk, hogy nagy harc lesz a második helyért a csoportban, ez ezután is így lesz”.

Victor Piturca, a románok kapitánya így vélekedett: “A meccs nagy nyertese a török válogatott, amely négy pontra megközelítette a román és a magyar csapatot. Hatalmas harc lesz a későbbiekben”.

“Nagyon csalódottak vagyunk, mert megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből. Szurkolók nélkül nagyon nehéz volt játszani, ők talán segítettek volna átvészelni az utolsó pár percet. Semmi gond, sok meccs van még hátra, hiszünk benne, hogy elérjük a célunkat.

Ez a két pont hiányozni fog a végén, de nincs veszve semmi, meggyőződésem, hogy idegenben is tudunk bravúrt elérni. A román nem világverő csapat, kint is lehet esélyünk ellenük – fogalmazott az első magyar gólt szerző Vanczák Vilmos.

A találkozót az Izrael elleni barátságos mérkőzésen tanúsított rasszista megnyilvánulások miatt zárt kapuk mögött rendezték. A Magyar Labdarúgó Szövetség az 56-osok terére szervezett óriáskivetítős meccsnézést. A helyszínre nagyon kevesen érkeztek, körülbelül 1500-an, nagy jóindulattal. (Pedig az első 3500 szurkolónak regisztrálnia kellett sms-ben, hogy közel állhasson a kivetítőhöz).

Az igazán nagy események a Dózsa György úton zajlottak. Oda az egyik ultracsoport szervezett közös meccsnézést, ott is kivetítőt állítottak fel, a Jobbik támogatásával. Közel 5 ezer ember gyűlt össze a stadion oldalában. Hangosan szurkoltak, ami be is hallatszott a stadionba.

Ugyanakkor a Hír24 helyszíni tudósítója szerint egy idő után kifejezetten erőteljes volt a politikai rigmusok használata. Ahogyan azt Chipicu gólja után egy pillanattal már gondolhattuk, nem is maradt el a randalírozás. Ahogyan azt külön tudósításunkban jeleztük, majdnem éjfélig álltak szemben a drukkerek a rendőrökkel, előbbiek üvegeket, szemeteskukákat dobáltak, utóbbiak könnygázt vetetettek be a jelenlévőkkel szemben. Értesüléseink szerint diósgyőri ultrák kezdték a balhét.

Összesen 13 embert állítottak elő, két rendőrautó megsérült az este folyamán, betörték az ablakait.

Folytatás kedden, Törökországban.

Videó – a találkozó összefoglalója:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik