Foci

Súlyos ítélet a magyar zászló égetése miatt

Zárt kapus meccsre büntették a Rapid Bucuresti futballcsapatát, mert drukkereik Kolozsváron elégettek egy magyar zászlót.

Ahogyan arról írtunk, és beszámoltunk, a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnoki labdarúgó-mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót.

Az eset nagy vihart kavart, a Magyar Labdarúgó Szövetség levélben kért tájékoztatást a román szervezettől az ügyben. A megnyilvánulás miatt aztán szerdán a romániai első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

Az ügyben az RMDSZ után megszólalt Victor Ponta román miniszterelnök is, aki megengedhetetlennek tartja és elítéli a szurkolók tettét, “akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat”.

“Határozottan elutasítom az efféle felelőtlen megnyilvánulásokat, amelyek elfogadhatatlanok egy olyan társadalom számára, mely a tolerancia, a barátság és a befogadás európai értékeit kívánja felmutatni, ezekben kíván élni” – hangoztatta.

Bocsánatot kértek a románok

Az MLSZ honlapján olvasható szerdai közlemény szerint “az MLSZ és a válogatott játékosai továbbra sem tartják elfogadhatónak a kolozsvárihoz hasonló szélsőséges cselekedeteket, hiszen a sport egyik alapértéke a felek kölcsönös tisztelete”.

A Román Labdarúgó Szövetség honlapján közölt írásban úgy fogalmazott, “a Román Labdarúgó Szövetség és Románia labdarúgó-válogatottja ezúton kér bocsánatot a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért”.


A román miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és “maximális szigorral” alkalmazzák esetükben a törvényt.

“Ezek csupán egyes sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt” – áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.

“A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is” – fogalmazott Ponta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik