Foci

Gelsenkircheni kis Törökország

török szurkolók (török szurkolók)
török szurkolók (török szurkolók)

A Galatasaray a hazai 1-1 után kedden, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján Gelsenkirchenben fektette két vállra a Schalke 04 csapatát. Meglepetés? Fatih Terim szerint aligha.

A Schalke 04 – Galatasary párharc megkezdése előtt a többség nyilván úgy gondolkodott, hogy a német csapat az esélyesebb, és persze, bár jó a török foci, de se klub, se válogatott szinten nem voltak az utóbbi időben topon, míg a németek ugye…

Ehhez képest a török klub a csoportkörök után jócskán belehúzott. Leigazolták előbb Wesley Sneijdert, majd Didier Drogbát, és a két világsztár érkezésével máris megsokszorozódott minden idők legeredményesebb török edzőjének, Fatih Terimnek a taktikai repertoárja.

Mindez persze nem magyarázhatja azt, hogy hazai pályán is lényegében idegenben játszott a Schalke eleinte. Hogy mire is gondolunk? Egyfelől a játékot az első félidőben annak ellenére a török csapat uralta, hogy Neustadter révén a Schalke szerzett vezetést a 17. percben. Másrész, ami fizikailag is éreztette hatását, az a nagyszámú török szurkoló hangorkánja, amely lényegében valóban kis Törökországot varázsolt az amúgy gelsenkircheni születésű, egykori Schalke játékos, Hamit Altintop egyenlítő bombáját követően.

Jens Keller, a Schalke edzője is ezt nehezményezte: “Nincs magyarázat az első félidei teljesítményre. Egységesen 10 százalékkal kevesebbet hozott ki magából annál, mint amire szükség van egy ilyen találkozó alkalmával. Hiányzott a szükséges agresszió, a proaktivitás, a koncentráció. A második félidő sokkal jobb volt már, de tény, az ellenfél középpályás játéka meglepett minket. Nincs okunk arra, hogy depresszióba essünk.”

Fatih Terim érthető módon szárnyalt a sajtótájékoztatón. “Európa nyolc legjobb csapata között vagyunk! Minden török és Galata-szurkoló élvezze ki ezt a sikert! Szeretnék köszönetet mondani minden szurkolónknak, akik áldozatot hoztak annak érdekében, hogy a helyszínen szurkolhassanak nekünk! Ölelem, csókolom a játékosaimat, gratulálok nekik! Harcoltak a pályán, uralták a játékot. Úgy játszottunk az első félidőben, mint a legjobb európai csapatok” – értékelt szuperlatívuszokban a török edző.

Eredmény – Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó

Schalke 04 – Galatasaray 2-3 (1-2)
Gólszerzők: Neustadter (17.), Bastos (63.) illetve Altintop (37.), Yilmaz (42.), Bulut (90+4.)

Továbbjutott: a Galatasaray, 4-3-as összesítéssel.

A játéknap másik mérkőzésén:

FC Barcelona – AC Milan 4-0 (2-0)
Gólszerző: Messi (5., 40.), Villa (55.), Alba (90+2.)

Továbbjutott: a Barcelona, 4-2-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik