Foci

Egyedülálló összefogás a lelátói nyugalomért

szurkolók (szurkolók)
szurkolók (szurkolók)

Az országban először kezdeményezett és kötött megállapodást futballmérkőzések biztonsága érdekében a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a rendőrséggel és a polgárőrökkel.

A háromoldalú együttműködési megállapodás keddi, zalaegerszegi aláírásakor Fülöp Valter Zala megyei rendőr-főkapitány azt mondta: a nézőtér a szurkolóké, és szeretnék, ha a családok is nyugodtan élvezhetnék a mérkőzéseket.

Zalában el lehet vinni a gyerekeket is a meccsekre, annak ellenére, hogy alig egy hónappal ezelőtt a Zalaegerszeg és a Videoton focicsapatának mérkőzésén a nézők egyes szurkolóktól „olyan magatartást láttak, ami nemkívánatos”. A főkapitány azt is hozzátette: az akkor jogsértéseket elkövetők „ne aludjanak nyugodtan”, mert szankciók követik a viselkedésüket.

Józsi György, az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy az országban először kezdeményezték a rendőrségi és polgárőri együttműködést, hogy segítsenek az amatőr bajnokságban zajló mérkőzések biztonságát is megőrizni. Ennek érdekében a rendőrségnek olyan listát is átadnak, amely a kockázatosnak ítélt mérkőzéseket tartalmazza.

Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a rendőrség koordinációjával vesznek részt a vidéki meccseken, ahol a polgárőr egyesületek tagjai helyismeretük és személyes kapcsolataik révén segíthetik a rend fenntartását. Úgy fogalmazott, hogy jogsértések esetén „a baráti kérés megelőzheti a hivatalos intézkedést”.

A sajtótájékoztatón Fülöp Valter az MTI kérdésére elmondta: más sportágak meccsein nem jellemzőek Zalában a szurkolói jogsértések, bár két héttel ezelőtt Nagykanizsán a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia egy kosárlabda-mérkőzésen. Itt „futballhuligánok” szándékosan provokáltak rendbontást, az eljárás alá vont elkövetők között akad olyan, aki ellen nemzetközi labdarúgómeccsen külföldön elkövetett rendbontás miatt is eljárás indult – tette még hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik