Foci

Szemüveget a bírónak!

Cuneyt Cakir (Cuneyt Cakir)
Cuneyt Cakir (Cuneyt Cakir)

Cuneyt Cakir török játékvezető beírta magát a Bajnokok Ligája történelemkönyvébe. Normális esetben nem lenne ott a helye, de a keddi Manchester United – Real Madrid (1-2) BL-mérkőzésen hozott egy-két olyan döntést, amellyel jócskán felborzolta a kedélyeket.

Nyilván minden meccset több szemüvegen keresztül lehet nézni. A két csapatén át mindenképp, példa van rá bőven, hogy a résztvevő felek más-más meccset láttak… Jelen esetben mondjuk ezzel nincs probléma, Ferguson és Mourinho is egyforma állásponton van a fő kérdésben, vajon kiállítást ért-e Nani Arbeloa ellen elkövetett szabálytalansága.

Nem, mondják ők egyöntetűen, és biztosan igazuk ven.

Ugyanakkor, ha belekukkantunk az UEFA szemüvegébe – a „Szemüveget a bírónak!” kiáltás közben ugye ez van szerencsétlenen –, akkor már árnyaltabb a helyzet. Az idevonatkozó direktíva ugyanis kimondja: nem nézve, hogy szándékos volt-e vagy sem, minden olyan szabálytalanságot azonnal piros lappal kell büntetni, amellyel az elkövető a sértett játékos testi épségét veszélyezteti. (Az MLSZ játékvezetői testülete éppen a napokban járja körbe az összes magyar NB1-es klubot, és a játékosoknak tartott szokásos szezon előtti fejtágítás keretében ez kiemelt témaként szerepel.)

Mert első az egészség – ugye. Márpedig Nani cirka fejmagasságban nyújtott lábbal ütközött a felugró Arbeloával – ezért nem a fejét találta telibe. Figyelve a fenti videót azonban kiderül az is, a manchesteri támadó és a spanyol egyaránt a labdát nézte, szándékosságról szó sem eshet, sőt: Nani, amint észlelte az érkező védőt, még vissza is húzza a lábát.

De mégis, a szabály, az szabály…

Úgyhogy, ha már elfogultsággal, szenvedélyes madridizmussal vádoljuk a török sporit – az angol média kiderítette, hogy Cuneyt Cakir a Twitteren követője volt a Real Madridnak, Cristiano Ronaldónak, a Marca című madridi napilapnak és egy spanyol turisztikai oldalnak –, akkor hánytorgassuk fel inkább azt a két „büntető szagú” szituációt, amit szemrebbenés nélkül engedett tovább. Szögezzük le gyorsan, mindkettővel a MU-t sújtotta.

Az első a 61. percben 1-0-s állásnál, amikor a 16-osra betörő Rafaelt rántotta le Özil, míg a második már 2-1-es Real vezetésnél történt a 84. perc magasságában, amikor – ki más? – Sergio Ramos tisztán és vitathatatlanul felrúgta Van Persiet. Ezeket, ha befújja, speciel kevesen vitatkoztak volna…

Mindez persze mit sem változtat a tényeken: a Real Madrid jutott a legjobb nyolc közé, míg 2005 óta először nem jutott oda az MU. Christiano Ronaldo 8 góllal egyedül vezeti az idei BL góllövőlistáját, összességében 47 BL-találatával beérte Filippo „Pippo” Inzaghit az öröklistán, ahol a hatodik helyre lépett fel. Ramos öngólja volt a BL 6000. találata, és ne felejtkezzünk el a 40. életévében járó Ryan Giggs bácsiról sem, aki az 1000. felnőtt mérkőzését játszotta kedd este.

Ennyi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik