foci (foci, )
Foci

Csak óvatosan: pontlevonással fenyegetőzik az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az OTP Bank Liga mérkőzésein az európai szövetség (UEFA) háromlépcsős gyakorlatát vezeti be a stadionokban időről időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásokkal szemben.

Az MLSZ honlapjának pénteki beszámolója szerint az UEFA irányelvének alkalmazása március 31-én indul, addig pedig a szövetség eljuttatja a klubok számára a pontos és részletes intézkedési tervet.

„Áprilistól kezdődően, amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik , felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot” – olvasható az MLSZ állásfoglalásában, amelyből kiderül, a beszüntetett mérkőzések ügyében a fegyelmi bizottság hoz döntést.

A kiszabható szankció súlyos esetben – különösen tömeges és ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulások esetén – a mérkőzés 3-0-ás elveszítéséig vagy akár pontlevonásig terjedhet. Az MLSZ ugyanakkor leszögezte, a fegyelmi bizottság a március végéig tartó türelmi időszak lejárta előtt is szigorúbban ítéli meg a nézőtéri sportszerűtlenségeket, azaz az érintett klubok az eddigieknél „lényegesen súlyosabb” büntetésre számíthatnak.

Hogy pontosan mi tartozik az üldözendő kategóriába? Az MLSZ úgy fogalmazott, lényegében mindegy, hogy „az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába”. Az MLSZ kiemelte, az alapvető sportemberi tisztelet a stadionba látogató minden embert minden esetben megillet.

„A klubfanatizmus, a lelkes drukkolás továbbra is szívesen látott összetevője a mérkőzéseknek, mint ahogy a szurkolók által fontosnak tartott, a sportszerűséggel összeegyeztethető jelképek használatát sem gátolja meg az MLSZ” – hangsúlyozta a szövetség, amely intézkedésével a gyűlöletet, a verbális erőszakot, a gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát akarja száműzni a stadionokból.

Az MLSZ szerint sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám, ezért a szövetség „eltökélt abban, hogy a klubokkal közösen olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását“.

A gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni szigorúbb és határozottabb fellépésről múlt hét csütörtöki ülésén határozott az MLSZ elnöksége.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.