Foci

Gyújtogattak a szurkolók Jeruzsálemben

Jeruzsálem (jeruzsálem, )
Jeruzsálem (jeruzsálem, )

Irodákat gyújtottak fel az izraeli Beitar Jeruzsálem labdarúgócsapatának edzőpályájánál péntek hajnalban. A csapat szurkolói hetek óta tiltakoznak két muzulmán vallású csecsen focista megvásárlása miatt.

A jeruzsálemi rendőrség nyomozásba kezdett, a tűzoltók szerint gyújtogatás történt. „Felgyújtották a Beitar történelmét. Hogyan tehették ezt? Döbbenetes!” – nyilatkozott Méir Harus, a csapat főfelügyelője a Jediót Ahronót című napilap honlapjának.

Lángokban állt Harus trófeákat, bajnoki érmeket, különleges csapatmezeket és emléktárgyakat őrző irodája. A sportklub közleményben jelentette be, hogy a gyújtogatás ellenére folytatják a küzdelmet az erőszak és a rasszizmus ellen.

Csütörtökön a jeruzsálemi körzeti ügyészség vádiratot nyújtott be a Beitar Jeruzsálem négy szurkolója ellen, mert a csapat edzését megzavarva rasszista bekiabálásokkal tiltakoztak két csecsen muzulmán játékos megvásárlása ellen. Január végén egy tel-avivi csapat elleni mérkőzésen a szurkolók rasszista szlogeneket és Arkagyij Gajdamak, a csapat orosz pénzoligarcha tulajdonosa elleni átkokat skandáltak a két labdarúgó megvétele miatt.

„A Beitarhoz jön a két csecsen játékos, és amíg tőlem függ, nem lesz különbség zsidó és muzulmán játékosok között ”– nyilatkozott a csapat tulajdonosa. – Oroszországban és a Kaukázusban mindig jók voltak a kapcsolatok a muzulmánok és a zsidók között.”

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is elítélte a történteket. “Szégyenletes az efféle viselkedés. Nem hunyhatunk szemet az ilyen rasszizmus fölött. A számkivetéstől és kiközösítéstől szenvedett zsidó népnek példát kell mutatnia” ”- közölte Netanjahu a kiadott közlemény szerint.

Az ügyben megszólalt Nir Barkat jeruzsálemi polgármester is. Kijelentette a katonai rádióban, hogy a sportklub irodáit lángba borítók nem szurkolók, hanem bűnözők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik