Foci

Kubala rekordja hamarosan a múlté

Tisztelettel emlékezett egyik elődjére, Kubala Lászlóra Vicente del Bosque, a világ- és Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki a szerdai, Uruguay elleni barátságos mérkőzésen beállítja Kubala 68 meccses rekordját.

Az együttes Del Bosque irányításával 57. győzelmét arathatja Dohában, ez sokkal jobb mérleg, mint amit a magyar származású mesterrel ért el a csapat 1969 és 1980 között. A 2002-ben elhunyt egykori Barcelona-játékos és -edző kapitánykodása idején 31 győzelem, 21 döntetlen és 16 vereség volt a válogatott mérlege. Del Bosque 2008-as kinevezése óta mindössze hat meccset veszítettek el és öt döntetlent játszottak a spanyolok, miközben megszerezték az ország történetének első világbajnoki és második Európa-bajnoki aranyát.

“Mindannyian, akik kortársai voltunk Kubalának, nagyszerű emlékeket őrzünk róla – mondta kedden Del Bosque, aki korábban az ősi rivális Real Madridnál játszott és edzősködött. – Úriember volt, és minden helyzetben megvédte a futballt.”

Az 1927-ben Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hétszer a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként a Barca mellett az Espanyol, a Málaga, a Murcia és Elche kispadján is ült. A spanyol válogatottat 68 mérkőzésen irányította, ez nemzeti rekord.

A spanyolok több kulcsjátékosukat is nélkülözni fogják a szerdai meccsen – így a kapus Iker Casillast, valamint Xavit és Xabi Alonsót -, de a tavalyi Eb-t sérülése miatt kihagyó Carles Puyol visszatér, és 100. alkalommal lesz válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik