Foci

Lerántotta a „bundát” az Europol

Fogadási csalás (fogadási csalás, hágai sajtótájékoztató)
Fogadási csalás (fogadási csalás, hágai sajtótájékoztató)

A labdarúgás világát behálózó bunda-, fogadásicsalás-ügyekkel kapcsolatban tartott nemzetközi sajtótájékoztatót Hágában az Europol.

A sajtótájékoztatón kiderült, a nemzetközi labdarúgó bundabotrányban 380 mérkőzés volt érintett Európában, s a befolyásolt találkozók összesen 8 millió eurónyi (nagyjából 2,3 milliárd forint) hasznot hoztak a csalóknak. Rob Wainright, az Europol vezetője a hétfői hágai sajtótájékoztatón bejelentette, a közös nyomozás eredményeként 15 országban 425 korrupt játékost és egyéb hivatalos személyt, valamint bűnözőt azonosítottak, akik részt vettek a bűncselekmények elkövetésében.

Az összecsapások befolyásolása kiterjedt a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőkre, valamint számos európai ország élvonalbeli bajnokságára. A nyomozók azt is felderítették, hogy ázsiai bűnözők ugyancsak részt vettek a fogadási csalásokban, s a szóban forgó mérkőzések közül néhányat Európán kívül rendeztek.

A magyar nyomozó szervek is jelen voltak a sajtótájékoztatón. Németh Baján, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója elmondta, hogy Magyarországon egy időben 12 helyen tartottak házkutatást, amelynek keretében 320 ezer eurót foglaltak le a hatóságok, három játékost és négy játékvezetőt pedig őrizetbe vettek.

Összefoglalójuk a dél-amerikai U20-as Argentína–Bolívia mérkőzéssel kezdődött, amelyen a játékvezető L. Kolos többek közt érthetetlen büntetőket adott. Magyarországon összesen ötven embert gyanúsítottak meg 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalások ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik