Foci

A Jobbik futballozni akart, de öngólt rúgott

magyar-izrael (magyar-izrael)
magyar-izrael (magyar-izrael)

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő aláírásával a Jobbik parlamenti frakcója közleményben szólítja fel az MLSZ elnökét, ne kriminalizálja a szurkolókat. Vélemény.

A Jobbik parlamenti frakciója közleményben szólítja fel az MLSZ elnökét, Csányi Sándort(!!), hogy ugyan már, ne kriminalizálja a lelátón helyet foglaló szegény “hazafiakat”, ha már buzog bennük a hevület hadd nyilvánítsanak szabadon véleményt, lengessenek, mutogassanak történelmi jelképeket a lelátón.

Felszólítják az ország miniszterelnökét(!!) is, hogy tegyen meg mindent a FIFA-büntetés enyhítése érdekében, ergo érje el, hogy engedjék be a lelkes hazafiakat a magyar-román világbajnoki selejtezőn is a stadionba. A felszólításhalmazt némi “fenyegetéssel” zárják, ha nem így lesz, bizony ők kiállnak a tüntetni készülő szurkolók mellett, mert ahogy írják: eljött a “Csak az összefogás!” ideje a labdarúgás érdekében.

Na mármost a közlemény több ponton sántít.

Először is alapvetés, az MLSZ a FIFA tagszervezete, ezért nem lehet csak úgy felszólítgatni, hogy cselekedjen a saját, azaz a nemzetközi labdarúgás írott szabályai ellenében… A FIFA honlap “Mission & Statutes” menüpontja alatt az első bekezdés üzenete így szól: “A világ egy olyan hely, amely gazdag természeti szépségekben és kulturális sokszínűségben, de számos helyen még mindig megfosztják az embereket alapvető jogaiktól.”


Magyország – Izrael barátságos meccs miatt kaptuk a róvótFotó: MTI / Beliczay László

Persze érthetném ezt úgy is, ahogy a Jobbik akarja; alapvető jog a szólásszabadság, ergo az a 2-300 barom, aki a válogatott meccseken szurkolás helyett rendre cigányozással, zsidózással tölti ki az unalmasabb labdajáratást, jogosan teszi mindezt – de nem szeretném, nem engedi a neveltetésem…  
Szilágyi képviselőnek nem kellene futballfanatikusnak lennie – holott a Fradi II-es szektor alapítójaként, és az MLSZ korábbi szurkolói bizottság elnökeként az -, de tudnia kell a FIFA-üzenetről, ami évek óta így üzen: “Say no to racism”, magyarul: mondj nemet a rasszizmusra.

Másodszor, a FIFA bizonyítottan politikusokat is rendre megzabolázó hatalom. Független, önálló szervezet, így az MLSZ is, és bár, mint tudjuk, Magyarországon történelmileg rendre megcsapja a labdarúgást a politika szele, de mégsem vetemedett még egyetlen miniszterelnök sem arra, hogy ujjat húzzon a FIFA-val. Orbán Viktornak nyilván megvan a FIFA-határozatról a magánvéleménye, de ebben a témában véletlenül sem nyilvánította ki azt, hisz nem az ő dolga az asztalveregetés – az MLSZ amúgy hivatalból megtesz minden tőle telhetőt.

Harmadszor a közlemény a FIFA-döntés kapcsán kettős mércét emleget. Így a “Csak az összefogás!”-t, előcitálni ebben az esetben demagógia, a kettős mérce iskolapéldája.

Sportnyelven, hatalmas öngól…

A Jobbik közleménye:

“A Jobbik kiáll a szurkolók szándéka mellett

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nagyon pozitívnak értékeli a párt és a magyar labdarúgó-válogatott szervezett szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade közötti egyeztetést. Ismét bebizonyosodott, hogy ha a szurkolókat nem bűnözőkként kezelik és nem erőből próbálnak diktálni nekik, akkor egy kölcsönös partneri kapcsolat alakítható ki velük a magyar labdarúgás érdekében.

Ezért felszólítjuk Csányi Sándort, hogy ne kriminalizálja a szurkolókat. Ne korlátozza a szurkolók szabad véleménynyilvánítási jogát, és ne gátolja őket törvénytelenül abban, hogy hazafias érzelmeiket történelmi jelképek megjelenítésével is kifejezhessék a lelátón!
Továbbá felszólítjuk az MLSZ elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a FIFA a kettős mérce jegyében kiszabott büntetést enyhítse, így a szurkolók a lelátón buzdíthassák a magyar válogatottat a románok elleni sorsdöntő vb-selejtezőn.

A Jobbik elítél minden olyan kísérletet, amely megosztást és széthúzást eredményezne az üggyel kapcsolatban. Éppen ezért amennyiben nem sikerül elérni a büntetés mérséklését, akkor a szurkolók által a stadionhoz szervezett tüntetés mellett maximálisan kiállunk.
Eljött a “Csak az összefogás!” ideje a labdarúgás érdekében.

Szilágyi György országgyűlési képviselő
Kiadó: Jobbik parlamenti frakciója”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik