magyar-izrael (magyar-izrael)
Foci sport

A Jobbik futballozni akart, de öngólt rúgott

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő aláírásával a Jobbik parlamenti frakcója közleményben szólítja fel az MLSZ elnökét, ne kriminalizálja a szurkolókat. Vélemény.

A Jobbik parlamenti frakciója közleményben szólítja fel az MLSZ elnökét, Csányi Sándort(!!), hogy ugyan már, ne kriminalizálja a lelátón helyet foglaló szegény “hazafiakat”, ha már buzog bennük a hevület hadd nyilvánítsanak szabadon véleményt, lengessenek, mutogassanak történelmi jelképeket a lelátón.

Felszólítják az ország miniszterelnökét(!!) is, hogy tegyen meg mindent a FIFA-büntetés enyhítése érdekében, ergo érje el, hogy engedjék be a lelkes hazafiakat a magyar-román világbajnoki selejtezőn is a stadionba. A felszólításhalmazt némi “fenyegetéssel” zárják, ha nem így lesz, bizony ők kiállnak a tüntetni készülő szurkolók mellett, mert ahogy írják: eljött a “Csak az összefogás!” ideje a labdarúgás érdekében.

Na mármost a közlemény több ponton sántít.

Először is alapvetés, az MLSZ a FIFA tagszervezete, ezért nem lehet csak úgy felszólítgatni, hogy cselekedjen a saját, azaz a nemzetközi labdarúgás írott szabályai ellenében… A FIFA honlap “Mission & Statutes” menüpontja alatt az első bekezdés üzenete így szól: “A világ egy olyan hely, amely gazdag természeti szépségekben és kulturális sokszínűségben, de számos helyen még mindig megfosztják az embereket alapvető jogaiktól.”


Magyország – Izrael barátságos meccs miatt kaptuk a róvótFotó: MTI / Beliczay László

Persze érthetném ezt úgy is, ahogy a Jobbik akarja; alapvető jog a szólásszabadság, ergo az a 2-300 barom, aki a válogatott meccseken szurkolás helyett rendre cigányozással, zsidózással tölti ki az unalmasabb labdajáratást, jogosan teszi mindezt – de nem szeretném, nem engedi a neveltetésem…  
Szilágyi képviselőnek nem kellene futballfanatikusnak lennie – holott a Fradi II-es szektor alapítójaként, és az MLSZ korábbi szurkolói bizottság elnökeként az -, de tudnia kell a FIFA-üzenetről, ami évek óta így üzen: “Say no to racism”, magyarul: mondj nemet a rasszizmusra.

Másodszor, a FIFA bizonyítottan politikusokat is rendre megzabolázó hatalom. Független, önálló szervezet, így az MLSZ is, és bár, mint tudjuk, Magyarországon történelmileg rendre megcsapja a labdarúgást a politika szele, de mégsem vetemedett még egyetlen miniszterelnök sem arra, hogy ujjat húzzon a FIFA-val. Orbán Viktornak nyilván megvan a FIFA-határozatról a magánvéleménye, de ebben a témában véletlenül sem nyilvánította ki azt, hisz nem az ő dolga az asztalveregetés – az MLSZ amúgy hivatalból megtesz minden tőle telhetőt.

Harmadszor a közlemény a FIFA-döntés kapcsán kettős mércét emleget. Így a “Csak az összefogás!”-t, előcitálni ebben az esetben demagógia, a kettős mérce iskolapéldája.

Sportnyelven, hatalmas öngól…

A Jobbik közleménye:

“A Jobbik kiáll a szurkolók szándéka mellett

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nagyon pozitívnak értékeli a párt és a magyar labdarúgó-válogatott szervezett szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade közötti egyeztetést. Ismét bebizonyosodott, hogy ha a szurkolókat nem bűnözőkként kezelik és nem erőből próbálnak diktálni nekik, akkor egy kölcsönös partneri kapcsolat alakítható ki velük a magyar labdarúgás érdekében.

Ezért felszólítjuk Csányi Sándort, hogy ne kriminalizálja a szurkolókat. Ne korlátozza a szurkolók szabad véleménynyilvánítási jogát, és ne gátolja őket törvénytelenül abban, hogy hazafias érzelmeiket történelmi jelképek megjelenítésével is kifejezhessék a lelátón!
Továbbá felszólítjuk az MLSZ elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a FIFA a kettős mérce jegyében kiszabott büntetést enyhítse, így a szurkolók a lelátón buzdíthassák a magyar válogatottat a románok elleni sorsdöntő vb-selejtezőn.

A Jobbik elítél minden olyan kísérletet, amely megosztást és széthúzást eredményezne az üggyel kapcsolatban. Éppen ezért amennyiben nem sikerül elérni a büntetés mérséklését, akkor a szurkolók által a stadionhoz szervezett tüntetés mellett maximálisan kiállunk.
Eljött a “Csak az összefogás!” ideje a labdarúgás érdekében.

Szilágyi György országgyűlési képviselő
Kiadó: Jobbik parlamenti frakciója”

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.