Foci

Elefántok, sasok, antilopok – kezdődik az ANK

ANK (ank, )
ANK (ank, )

Szombaton délután indul útjára a labda a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján, a helyszín Dél-Afrika.

Dél-Afrikában már nagyon várják a tornát (Fotó: AFP)

Mindössze egy évet kellett kiböjtölnie az afrikai labdarúgás szerelmeseinek az újabb kontinenstornához. Az ok egyszerű: az eddig páros években megrendezett eseményt ezentúl a páratlan esztendőkben bonyolítják le, hogy az Afrikai Nemzetek Kupája ne ütközzön a világbajnoksággal.

Ami a helyszínt illeti, ezúttal Dél-Afrikában vendégeskedik a mezőny, a mérkőzéseket a 2010-es vb-re felhúzott stadionokban játsszák le. Eredetileg Líbia lett volna a házigazda, azonban az országban dúló polgárháborúk miatt a szervezők úgy vélték, túl kockázatos lenne ott ezekben az időkben megrendezni egy rangos eseményt.

Ezúttal is négy darab négyes csoportra osztották a csapatokat, a kvartettekből pedig majd az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe, majd az elődöntők és a finálé következik. Január 19-én rendezik az első csoportmeccseket, míg a kupa sorsáról február 10-én döntenek.

Idén három nagy nemzet, a rekordbajnok Egyiptom, Kamerun, valamint a selejtezőben csúfos körülmények közt elvérző Szenegál játékát leszünk kénytelenek nélkülözni.

Először, azaz szombaton az A csoport mutatkozik be, ahol a házigazda Dél-Afrika a Zöld-foki-szigetek ellen kezdi meg a szereplését. Ezen a mérkőzésen mi, magyarok akár a Videoton játékosának, Stopirának is szurkolhatnánk, ő azonban még lábadozik az Európa Ligában elszenvedett súlyos lábsérülése után, így a komplett tornát ki kell hagynia. Este Angola és Marokkó feszül egymásnak.

Ami a többieket illeti, a B csoportba került Ghána, Mali, Niger és a Kongói Demokratikus Köztársaság, a C-be a címvédő Zambia, Nigéria, Burkina Faso és Etiópia, a D-ben pedig Elefántcsontpart, Tunézia, Algéria és Togo méri össze az erejét. Utóbbi négyes tartogat még meglepetéseket, érdemes lesz odafigyelni erre a csoportra.

Mint azt az utóbbi években már megszokhattuk, Elefántcsontpart számít a torna legnagyobb esélyesének, a fogadóirodák az ő győzelmük esetén fizetik vissza a legkevesebb pénzt. Ugyanakkor az ANK jellegzetessége, hogy az esélyesek idő közben el-elhullanak, mint például tette azt a Didier Drogba fémjelezte csapat tavaly, amikor is óriási meglepetésre büntetőkkel maradt alul Zambia ellen a fináléban. Az Elefántok legutóbb 1992-ben értek révbe – nem ma volt.

A torna nyüzsögni fog az Európában is ismert sztároktól. Elég csak az elefántcsontparti Didier Drogbát, Gervinhót és a Touré-testvéreket, a togói Emmanuel Adebayort, a nigériai John Obi Mikelt, vagy a ghánai Kwadwo Asamoaht és Asamoah Gyant említeni.

A labdát tehát feldobták, már csak az a kérdés, február 10-én ki üti majd le.

A szombati menü és a csoportok

Dél-Afrika – Zöld-foki-szigetek – 17 óra
Angola – Marokkó – 20 óra

A csoportok:

A csoport: Dél-Afrika, Marokkó, Angola, Zöld-foki-szigetek

B csoport: Ghána, Kongói Demokratikus Köztársaság, Niger, Mali

C csoport: Zambia, Nigéria, Burkina Faso, Ethiópia

D csoport: Elefántcsontpart, Algéria, Tunézia, Togo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik