Foci

Inter-győzelmet hozott a Weisz Árpád-emlékmeccs

Guarín (guarín)
Guarín (guarín)

Az Internazionale labdarúgócsapata hosszabbításban gyűrte le a Bolognát az Olasz Kupa keddi játéknapján.

A találkozót a korábban mind a két együttest irányító Weisz Árpád emlékének szentelték. A milánói Giuseppe Meazza Stadionban rendezett megemlékezésen Massimo Moratti, az Internazionale klubelnöke azt mondta:

“Weisz az Inter történetének része, örökre őrizzük emlékét. Amikor gyerekként az ötvenes években elkezdtem a foci iránt érdeklődni, Weisz Árpád neve már szorosan kötődött a klubhoz. A szakértelem és az elkötelezettség jelképeként vált ismertté. Újító volt, akire borzalmas vég várt. Elképzeléseivel megújította az olasz focit és ma ismét ugyanezt teheti.”

Moratti hozzátette, hogy a rasszizmus nem halt ki, és mivel a labdarúgás a legjelentősebb társadalmi jelenség Olaszországban, az olasz focinak példát kell mutatnia az alapvető erkölcsi elvekben.

A meccs előtt Moratti és Albano Guaraldi, a vendégcsapat elnöke kicserélte a két csapat által a pályára lépéskor viselt mezt. A fehér színű mezen Weisz arcképe és a “Nem a rasszizmusra” felirat volt látható.

A megemlékezésen részt vett a két város polgármestere, sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul is.

A Serie A két csapata közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen, és a kampány jelképévé Weiszt választották. Fausto Viviani, a bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmusmentes olasz labdarúgásért.

Ami az összecsapást illeti: a hazai pályán játszó Inter a rendes játékidő nagy részében közel állt a továbbjutáshoz, sőt, Palacio révén a 77. percben kétgólos előnybe került. A Bologna azonban az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodott, a vendégek a hajrában két gyors gólt szereztek. Sőt, Ranocchia még a legvégén a saját kapufájára fejelt, ,ajd ugyanő betalált az ellenfél kapujába is, ám a találatot szabálytalanság előzte meg, így következhetett a hosszabbítás.

Amilyen pörgős volt a rendes játékidő vége, olyan lapos lett a ráadás. Végül az Inter örülhetett, Ranocchia egy szöglet szerezte meg a továbbjutást érő gólt a 120. percben, az Inter bejutott a sorozat elődöntőjébe.

Ott a Fiorentina vagy a Roma lesz az ellenfele. A másik ágon a Lazio meg a Juventus mérkőzik majd meg a döntőért.

Eredmény – Olasz Kupa, negyeddöntő
Internazionale – Bologna 3-2 (1-0, 2-2) – hosszabbítás után
Gólszerzők: Guarín (34.), Palacio (77.), Ranocchia (120.) illetve Diamanti (81.), Gabbiadini (84.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik