Foci

Blatter hülyeséget hülyeséggel tetézne

focilabda(210x140)(1).jpg (labda, foci, gól, )
focilabda(210x140)(1).jpg (labda, foci, gól, )

A FIFA elnöke a zárt kapus meccsek helyett inkább pontot vonna le a szurkolói rasszizmus visszaszorítása érdekében.

A svájci sportvezető hétfőn annak nyomán beszélt erről a Sky Sportsnak, hogy az elmúlt hetekben ismét középpontba került a rasszista antiszemita magatartás a futballpályákon. Az AC Milan labdarúgói levonultak a pályáról, amikor csapattársukat, Kevin-Prince Boatenget sértegették a negyedosztályú Pro Patria elleni felkészülési mérkőzésen, míg a FIFA fegyelmi testülete egy hete hozta nyilvánosságra, hogy a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én, mert az augusztus 15-én rendezett Izrael elleni barátságos találkozón a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel.

A döntés Magyarországon hatalmas felháborodást váltott ki – az MLSZ azonnal fellebbezett. Az meg különösen ambivalenssé teszi az érzelmeket, hogy Weisz Árpád feliratú mezben vonulnak ki a pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai a kedd esti kupamérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban, ergo magyar edző a rasszizmus elleni jelkép Olaszországban.

Szögezzük le: rasszista megnyilvánulások sehova, de sportpályákra semmiképp sem valók. Valahogy el kellene tüntetni mindenhonnan. Ugyanakkor a FIFA 50-100 idióta miatt döntésével megbüntetett több tízezer normális magyar és román szurkolót, nem beszélve az MLSZ-t – ergo áttételesen a magyar labdarúgást – érő anyagi kárról. Így szögezzük le azt is, a pályabezárás, mint kollektív büntetés nem a legjobb módja a rasszizmus visszaszorításának.

Blatter most újabb, nincs rá jobb szó “baromsággal” rukkolt elő. “Szerintem a pontlevonás radikálisabb és minden más büntetésnél valószínűleg hatékonyabb megoldás lenne a rasszizmus ellen” – fogalmazott Blatter a Sky Sports Newsnak adott interjúban.

A helyzet az, hogy csapatot, nézőt büntetve nem lehet megoldani ezt a problémát. Máshol sem sikerült. A szövetségi büntetés olyan, mint a bikának a vörös posztó: a szurkoló csak még vadabb lesz tőle, szervezkedni kezd, még hangosabban üvölti szét a nagyvilágba fájdalmát.

Más kell ide, kamera, névre, helyre szóló beléptetés, és a szabályok ellen vétkezők – ne nevezzük őket szurkolóknak – azonnali elrettentő elítélése, a mérkőzésektől való távoltartása, mint Angliában.

Ott már rég megoldották, nálunk eddig igazán sosem akarták.
Állítólag most van rá szándék is, pénz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik