Foci

Megduplázza a fociköltségvetését a kormány 2013-ban

Balog Zoltán  (Balog Zoltán )
Balog Zoltán  (Balog Zoltán )

A tavalyi 7,8 milliárd forint után idén 15,9 milliárd forint kiadás szerepel a labdarúgással összefüggésben a költségvetésben.

Az mfor.hu arról számol be, hogy a 2013-as évben jelentősen nő a sportra fordítható költségvetési tétel. A sportra, labdarúgásra fordítható összeg iránt Oláh József országgyűlési képviselő érdeklődött.

Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszterének a parlament honlapján megjelent írásbeli válaszából kiderül, hogy a labdarúgás jól jár idén. 1,71 milliárd forintot szán a kormány az MLSZ utánpótlás-neveléssel összefüggő feladatainak támogatására, emellett jelentős összeg jut még a debreceni stadion rekonstrukciójára is. A teljes 12,5 milliárd forintos projektköltségből idén összesen 9,187 milliárd forint van elkülönítve a költségvetésből.

A kormány 864 millió forintot szán a stadionbiztonsági projektre és jelentős tételként szerepel egy, az Istvánmezőn felépítendő új, 65 ezer férőhelyes, az UEFA minősítési rendszerében legmagasabb kategóriájú stadion és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények felépítése, illetve a mostani Puskás Ferenc Stadion felújítása is.

A sporttevékenységekkel összefüggésben álló kiadások összege 2013-ban 29,1 milliárd forint, ami a 2012. évinél közel 13 milliárddal magasabb összeg. Ebből 15,9 milliárd, azaz több mint a fele megy focira. Ha az igazolt sportolók számának arányát vesszük figyelembe, akkor az elosztás maximálisan megfelel annak, hiszen hazánkban az igazolt sportolók majd 60 százaléka labdarúgó.

A labdarúgáson túl az olimpiai sportágak a legnagyobb haszonélvezői az idei költségvetésnek. Ugyan a kormány öt százalékkal, vagyis nagyjából 70 millióval kevesebb összeget szán az idei évben a versenysport és az olimpiai felkészülés szakmai támogatására – a 2012. évi 2,47 milliárd forint után idén 2,34 milliárdot -, de ha figyelembe vesszük, olimpiai évet követően eddig rendszerint feleződött az állami dotáció, úgy kvázi a 2013-as összeg is emelkedésnek tekinthető.

Jelentős tételként szerepel az idei költségvetésben még az olimpiai mozgalommal összefüggő utánpótlás-nevelésre fordított összeg, mely a tavalyi 1,22 milliárd forint után 1,93 milliárdot kap az állami kasszából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik