Foci

Fociban is román-magyar közös liga lesz?

Magyarország-Románia (magyar-román, hrutka jános, viorel moldovan)
Magyarország-Románia (magyar-román, hrutka jános, viorel moldovan)

A román labdarúgó liga első embere közös román-magyar bajnokságot szeretne. Így egy év alatt akár többször is megmérkőzhet mondjuk a Ferencváros és a Steaua. Több néző, nagyobb bevétel lenne.

A román bajnokságban egyre több klub jelent csődöt. Így a ligaelnök, Dumirtu Dragomir is változtatásokon gondolkodik – szövetkezne a magyarokkal. Elképzelése szerint a közös magyar-román ligában olyan csapatok küzdenének, mint a Steaua, a Dinamo, a Rapid, a Kolozsvári CFR, az FC Vaslui, az Astra Giurgiu, a Petrolul Ploiesti, a Pandurii Tg. Jiu, a Galaci Oţelul egyik részről, illetve a Ferencváros, az Újpest, a Győri ETI, az MTK, a Debrecen, a Budapest Honved, a Videoton, a Paksi SE és a Kecskeméti TE a másikról – írja a manna.ro.

Az ötlet nem új keletű és egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott. A kis országok gazdasága nem tud fenntartani csak 1-4 nemzetközi szinten maximum középszer elérésére képes csapatot – lásd Videoton. Ha megnövelik a piacot, a potenciálisan elérhető helyszíni és televíziós nézőszámot, a hirdetőnek jobban megéri invesztálni, a televízió nagyobb összeget fizet a jogokért, ergo minden téren nőhet a klubok bevétele. Így jobb játékosokat vehetnek, jobb meccseket játszhatnak, nőhet a színvonal, közelebb kerülhetnek az európai elithez.

A sport24 kérdésére Domonyai László, az MTK klubigazgatója elmondta: “Más sportágakban ez már egy kipróbált, jól működő minta. Hogy ez a román-magyar liga vagy egy tágabb, Közép-Európa több országának élcsapatait tömörítő bajnokság kell-e legyen – például román-szlovák-magyar -, azt nem tudom. Én, mint klubvezető mindenesetre látom értelmét a felvetésnek, valószínűleg van, lesz jövője az elképzelésnek.”

És valóban: kosárlabdában már régen megoldották ezt a problémát – Adria Liga, Szolnok, Körmend. De a MOL Liga a hokiban is remek példát szolgáltat, ott már évek óta egymás ellen küzd például az Újpest, a Fradi, a romániai Brassó, a Csíkszereda vagy éppen idén a szlovák HC Nové Zámky csapata.

George F. Hemingway más véleményen van. “Ennek a felvetésnek semmi realitása nincsen. Egyelőre nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy az NB1-et gazdaságilag helyreállítsuk!” – mondta kérdésünkre a Honvéd tulajdonosa.

Haraszti Zsolt, a Paks FC ügyvezetője egy újabb szempont szerint fogalmazta meg véleményét: “Már néhányszor felvetődött egy “Közép-Európai Liga” munkanéven futó bajnokságnak az ötlete, de ezek a felvetések rendre elhaltak. Végiggondolva egy ilyen nemzetközi bajnokság lehetőségeit; nyilván ez azoknak a nagy csapatoknak, amelyek szóba jöhetnek, mint résztvevő nagyobb bevételt, fejlődést jelentene. A kisebb csapatok viszont rosszabbul járnának. Érdektelenebb lenne a honi küzdelem, így ellehetetlenülnének.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik