Foci

Újra Messié a FIFA-Aranylabda

lionel messi (lionel messi, barcelona, )
lionel messi (lionel messi, barcelona, )

A Barcelona argentin válogatott labdarúgója kapta a FIFA és a France Football év legjobbjának járó díját. Lionel Messi az első, aki négyszer is kiérdemelte az elismerést.

Elérkezett a várva-várt nap, hétfőn, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi gáláján (melyen Orbán Viktor miniszterelnök is tiszteletét tette) ugyanis kiderült, hogy ki kapja 2013-ban a FIFA-Aranylabdát, vagyis a 2012 legjobbjának járó díjat. A trófea elnyerésére már csak hárman voltak esélyesek: a címvédő Lionel Messi, Andrés Iniesta, illetve Cristiano Ronaldo.

A FIFA és a francia France Football labdarúgó-szaklap közös díjának sorsát a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, valamint a FIFA-tagországok kijelölt sportújságírói szavazatai döntik el. A zürichi gála végén Lionel Messi nevét mondták be a pódiumon, aki zsinórban negyedszer lett az év legjobbja.

Természetesen ezzel is megdöntött egy rekordot, korábban senki nem érdemelte ki négyszer az elismerést. Eddig holtversenyben állt az élen Johan Cruyff-fal, Michel Platinivel és Marco van Bastennel, de hozzá hasonlóan csak Platini, az európai szövetség (UEFA) jelenlegi elnöke nyert sorozatban háromszor.

A nagy bejelentésig sem unatkoztunk, addig is számos díjat kiosztottak. Megtudtuk például, hogy az Iker Casillas (Real Madrid) – Dani Alves (Barcelona), Gerard Piqué (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid) – Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona) – Lionel Messi (Barcelona, Radamel Falcao (Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) összetételű tizenegy volt 2012 álomcsapata.

Az amerikai Abby Wambach lett a legjobb női labdarúgó, ő a honfitársát, Alex Morgant valamint a brazil klasszist, Martát előzte meg.

A legjobb női edző Pia Sundhage lett, aki olimpiai aranyéremig vezette az USA női csapatát, míg a férfiaknál az Európa-bajnoki címet szerző Vicente del Bosque lett a befutó. Utóbbi José Mourinhót és a nyáron visszatérő Pep Guardiolát előzte meg.

Az idény legszebb találatáért járó Puskás Ferenc-díj átadását egy kolumbiai legendára, Carlos Valderramára bízták, azonban a FIFA ezzel megtréfált mindenkit, ugyanis nem honfitársát, Radamel Falcaót és nem is a címvédő Neymart hívta fel a pódiumra a korábbi középpályás, hanem Miroslav Stochot, a Fenerbahce szlovák szélsőjét. Stoch március 3-án, a Genclerbirligi elleni török bajnoki mérkőzésen egy jobbról érkező szöglet után nagyjából 25 méterről, kapásból bombázott a jobb felső sarokba.

A FIFA életműdíját Sepp Blatter, a szervezet elnöke adta a Császárnak, azaz Franz Beckenbauernek. A német legenda kétszeres Aranylabdás, volt világ- és Európa-bajnok, BEK-győztes, de szövetségi kapitányként is nyert vb-t. A Bayernnel négyszer, a Hamburggal egyszer nyert német bajnokságot.

A Fair Play-díjat az Üzbég Labdarúgó Szövetség érdemelte ki.

A gála díjazottjai

FIFA-Aranylabda (év legjobb férfi játékosa): Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
év legjobb női játékosa: Abby Wambach (amerikai)
év edzője férfi csapatnál: Vicente del Bosque (spanyol, Spanyolország)
év edzője női csapatnál: Pia Sundhage (svéd, Egyesült Államok/Svédország)
FIFA Puskás-díj (év legszebb gólja): Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce)
FIFA elnöki különdíj: Franz Beckenbauer (német)
FIFA Fair Play-díj: Üzbég Labdarúgó Szövetség

Az Év csapata: Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) – Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Marcelo (brazil, Real Madrid) – Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) – Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik