Foci

12 momentum, mely meghatározta a futballévet

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elkészítette azt a listát, mely a 2012-es futballév legmeghatározobb eseméyiet mutatja be.

Nem volt könnyű dolga a FIFA-nak a 12-es lista összeállításánal, hiszen idén számos olyan momentum akadt, mely méltán pályázhatna a legmeghatározóbb momentum címére. Olyan szempontból viszont nem volt nehéz dolga a nemzetközi szövetségnek, hogy idén az olimpián is láthattunk futballtornát, de nyáron Eb-t is rendeztek, sőt a Bajnokok Ligája sem volt idén unalmas.

1. Zambia megnyerte története első Afrikai Nemzetek Kupáját

A döntőben óriási meglepetésre Elefántcsontpartot verték meg tizengyesekkel.

2. Fabrice Muamba tragédiája

2012. március 17-én a Tottenham elleni FA kupa mérkőzés 41. percében megállt a védő szíve és összeesett. Perceken át próbálták újraéleszteni majd kórházba szállították, de többször újra kellett éleszteni. Napokkal később javult az állapota és kiengedték a kórházból, de a profi futballt abba kellett hagynia.

3. Sergio Agüero győztes gólja

A Manchester City az argentin támadónak köszönheti bajnoki címét, hiszen a 94. percben alakította 3-2-re az eredményt a QPR ellen. Az elsőséghez pedig elengedhetetlen volt a siker a Citynek, hiszen a Manchester United is hozta a meccsét.

4. Didier Drogba tizenegyese

A Bajnokok Ligája döntőjében a Bayern München és a Chelsea 1-1-re végzett a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás nem hozott újabb találatot. Így tizenegyesekre került sor: az utolsó sorozatban Schweinsteiger hibázott, Drogba viszont nem, így megnyerte a trófeát a londoniaknak. Nem sokkal később a támadó Kínába szerződött.

5. Tahiti részt vehet a Konföderációs Kupán

Tahiti 1-0-ra legyőzte Új-Kaledóniát a labdarúgó Óceániai Nemzetek Kupája döntőjében, így története során először vehet részt a Konföderációs Kupán. Ez az első alkalom a sorozatban, hogy nem Új-Záland vagy Ausztrália nyerte a tornát.

6. Negyedosztályba sorolták vissza a Rangerst

A 140 éves skót labdarúgóklub nemhogy az első, de még a harmadik vonalban sem indulhatott el. A csődeljárást kért egyesület 29 csapat 25 igen szavazatával egészen a negyedik, legalsó ligáig zuhant vissza. Ott a legeredményesebb skót alakulat 16 forduló után 12 győzelemmel az élen áll.

7. Andrea Pirlo Panenka-féle tizenegyese az angolok ellen

A nyári labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében az olaszok az angolokkal találkoztak. A gólnélküli rendes játékidőt és hosszabbítást követően a tizenegyespárbaj döntött a továbbjutást illetően: Andrea Pirlo a harmadik körben pimasz mozdulattal csapta be Joe Hart kapust, hiszen “panenkás” rúgással juttatta a labdát a hálóba.

8. Spanyolország megnyeri az Eb-t

A világbajnoki címvédő spanyolok úgy utaztak a kontinenstornára, hogy az Eb-trófeát is megnyernék. Ez össze is jött Iniestáéknak, hiszen egészen a döntőig meneteltek, majd ott az olaszokat nagyon simán, 4-0-ra ütötték ki.

9. Alex Morgan győztes gólja az olimpián

A londoni ötkarikás játékok női labdarúgó tornájának elődöntőjében Kanada 3-2-re vezetett az Egyesült Államok ellen, ám Wambach tizenegyesből egyenlített, így a hosszabbítás következett. Annak is az utolsó perce volt a legjelentősebb, hiszen Morgan a 123. percben szerezte meg a győztes találatot az USA-nak, majd később az amerikaiak a döntőt is megnyerték.

10. Ibrahimovic mesternégyese

A svéd óriás az angolok elleni barátságos mérkőzésen egymaga szerezte az északiak mind a négy gólját, ráadásul az utolsó elképesztő volt, hiszen jó 25 méterről, a kapunák háttal állva ollózta be a labdát a gólvonal mögé.

11. Lionel Messi 91 gólja

A Barcelona klasszisa megdöntötte Gerd Müller legendás 1972-es rekordját: a német támadó anno 85-ször talált be egy naptári évben. Messi ezt bőven túlszárnyalta, hiszen 2012-ben 91 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába.

12. A Corinthians nyerte a klubvilágbajnokságot

A brazil együttes a klub-vb fináljéban a BL-győztes Chelsea-t intézték el 1-0-ra. A meccs hőse Guerrero volt, hiszen ő fejelete a győztes találatot a 69. percben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik