Foci

Boxing Day: Angliában a foci lesz az ajándék

chelsea (chelsea, fernando torres)
chelsea (chelsea, fernando torres)

Majdnem teljes fordulót rendeznek a Premier League-ben, a hagyományos karácsonyi körnek mindig különleges hangulata van.

A hagyományoknak megfelelően december 26-án bajnoki fordulót rendeznek Angliában, de Wales-ben, Észak-Írországban és Skóciában is. Ezt a kört Boxing Day-nek nevezik.

Az elnevezés nem a sport világából eredeztethető, hanem egy régi brit hagyományból. Karácsony másnapján ugyanis a (gazdag) családok megajándékozták a cselédeket, szolgálókat. A ház ura ilyenkor kedveskedett a szolgálóknak, az alkalmazottaknak, méghozzá színes papírokba csomagolt dobozokba rejtett ajándékokkal. De a kereskedők is hasonlóképpen cselekedtek, sőt, egy másik eredetelmélet szerint a templomok elé tettek dobozokat a rászorulóknak ezen a napon.

Manapság Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon a Boying Day Shopping Day-jé avanzsált, azaz nagy bevásárlónappá. Ilyenkor hatalmas akciókkal nyitnak ki az üzletek, bevásárlóközpontok.

Ami a sportot illeti: nemcsak a futball, hanem a rögbi ligákban is fordulót rendeznek az említett országokban. Sok esetben ezen a napon a helyi riválisokkal csaptak össze a klubok, annak érdekében, hogy a drukkereknek ne kelljen sokat utazniuk karácsonykor. Ausztráliában és Dél-Afrikában krikettmeccseket tartanak december 26-án.

Surrey-ben ezen a napon tartják az egyik legrangosabb lóversenyt, de az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nagy hagyományai vannak a rókahajtásnak és -vadászatnak is ezen a napon.

Ami a szerdai Premier League-fordulót illeti: a figyelem természetesen a két manchesteri csapatra vetül elsősorban, jelen esetben a Unitednek talán könnyebb dolga lesz a rapszodikusan szereplő Newcastle ellen, a City viszont talán izgulhat majd a Sunderland otthonában, nem mintha Martin O’Neil együttese világverő lenne ebben a szezonban.

Kíváncsian várjuk, vajon az előző körben gólt szerző Gera Zoltán pályára lép-e Londonban, ahol a második győzelmére hajtó QPR fogadja a WBA-t.

A Chelsea – amely egy meccsel kevesebbet játszott a klubvilágbajnokság miatt – a Norwich otthonába látogat, egyáltalán nem lesz könnyű dolga a Kanárik ellen. Mint ahogyan a Tottenham is veszélyes meccset vív, hiszen a 0-8 után (a Chelsea győzött ilyen arányban) a Villa bizonyítani próbál.

A Spurs nem nyerte meg előző meccsét, a Stoke ugyanis elvitt egy pontot a White Hart Lane-ről. Ez akkor ér valamit, ha a Liverpool ellen is pontot szerez a csapat, ebben segíthet Michael Owen, aki korábbi sikercsapata ellen szerezhetne gólt adott esetben.

Egy meccset nem tartanak meg a 19. fordulóból, ugyanis Londonban szombaton sztrájkolnak a metróvezetők, így a West Ham-Arsenal találkozóra nem tudnának megfelelően eljutni a szurkolók.

Premier League, 19. forduló:

Everton – Wigan
Fulham – Southampton
Manchester United – Newcastle United
Norwich City – Chelsea
Queens Park Rangers – West Bromwich Albion
Reading – Swansea
Sunderland – Manchester City
Aston Villa – Tottenham Hotspur
Stoke City – Liverpool

A West Ham-Arsenal meccset a londoni metrósztrájk miatt elhalasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik