Foci

Az argentinok már odaadták Messinek az Aranylabdát

Jóllehet a hivatalos díjátadó január 7-én lesz, az argentin média már most azt írja, hogy a honfitárs Lionel Messinek járna a világ legjobb futballistájának járó Aranylabda, amelyet az előző három évben ő érdemelt ki.

Hogy megszakítás nélkül negyedszer is ő nyer-e, január 7-én kiderül. Ami tény: a spanyol bajnokságban toronymagasan első FC Barcelona 25 éves játékosa szombaton feltette a koronát egész évi teljesítményére, hiszen utolsó idei meccsén is eredményes volt, s az egy naptári évben elért találatokat illetően 91-re emelte az abszolút világrekordot. Ebből 26-ot a 2012-13-as idény eddig lezajlott 17 fordulójában szerzett, és már most nyomasztó előnyre tett szert közvetlen üldözőivel, a téli pihenőre 17 góllal elvonult kolumbiai Radamel Falcaóval (Atlético Madrid) és a folytatást 14 találattal váró örök rivális portugál Cristiano Ronaldóval (Real Madrid) szemben.

Messinek természetesen oroszlánrésze van abban, hogy a Barcelona 9 ponttal előzi meg az Atléticót, és 16-tal a címvédő Realt, már csak azért is, mert – gólpasszairól ezúttal nem is szólva – egymaga csaknem a felét szerezte a Barca találatainak (57). 

Az argentin csatár góljainak java részét duplákkal érte el: huszonkét alkalommal vette be a riválisok kapuját kétszer, mesterhármast hat meccsen produkált. Két olyan mérkőzése akadt, amelyen négyszer is betalált (Barcelona-Valencia 5-1, Barcelona-Espanyol 4-0 – utóbbinál csapata összes gólját ő jegyezte), egyen pedig öt gólt lőtt (Barcelona-Leverkusen 7-1). Tizenhat meccsen volt csupán egyszer eredményes, és a 69 mérkőzése közül csak 22-n nem szerzett gólt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik