Foci

Visszatérhet egy angol futballnagyhatalom

Leeds United (leeds united, )
Leeds United (leeds united, )

Dubai kezekbe került a patinás angol focicsapat, a Leeds United, amely a Premier League-be kerülést tűzte ki célul.

A Leeds United hivatalos honlapján jelentette be csütörtök este, hogy a dubai érdekeltségű GFH cég 52 millió fontért megvette a klubot a többségi tulajdonos Ken Batestől. A 81 esztendős brit üzletember nem szakít végérvényesen a klubbal, a szezon végéig ugyanis ő lesz az egyesület elnöke.

A cél természetesen az, hogy a Leeds United ismét az élvonalban szerepeljen, ám ez rövid távon nem lesz könnyű feladat, az együttes ugyanis a tizenkettedik a 24 csapatos Championshipben, igaz, a hatodik hellyel már a feljutásért vívott rájátszásba lehet kerülni.

„Nem akarunk határidőt szabni a befektetésünknek, de a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk újra sikeres klubot varázsolni a Leedsből” – mondta a GFH egyik vezetője.

A leedsi együttes 93 éves fennállása során számos szép sikert ért el, a régi szép időkben háromszor is angol bajnokságot nyert (legutóbb 1992-ben, a Premier League bevezetése előtti utolsó idényben), de a vitrinben tart az angol Ligakupából és az FA-kupából is egyet-egyet, valamint diadalmaskodott a Vásárvárosok Kupájában és az UEFA-kupában is. 2001-ben még BL-elődöntőt játszott és bukott el a gárda a Valencia ellen, azóta azonban lejtmenetbe kapcsolt a klub, a financiális problémák miatt egészen a harmadosztályig süllyedt.

Ken Bates ideje alatt aztán stabilizálódott valamelyest a Leeds United helyzete, most a dubai befektetőknek köszönhetően pedig újra a sikeres klubok közé emelkedhetnek a Pávák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik