Foci

Örökre lebénulhat a Barca edzője

Sandro Rossell (Sandro Rosell, Andoni Zubizarreta, )
Sandro Rossell (Sandro Rosell, Andoni Zubizarreta, )

A Barcelona elnöke Sandro Rosell és klubigazgatója Andoni Zubizarreta sajtótájékoztatót tartott szerda délután Tito Vilanova edző állapotát illetően.

A sajtótájékoztatón a két sportvezető elmondta feltétel nélküli támogatják Tito Vilanovát és családját, azután, hogy a csapat menedzsere bejelentette, hogy visszaesett az un. parotis, azaz fültőmirigy (nyálmirigy) daganatos megbetegedésébe. Az elnök bejelentette Villanovát már csütörtökön megműtik.

“Tito erős, nagyon erős. Jó volt látni az arcát, amelyről sugárzott a rendkívüli szellemi ereje. Nem magáért, hanem a feleségéért, a gyermekiért, a szüleiért és a csapatért aggódott. Szeretném megköszönni a nevében az összes támogatást, amelyet a világ minden tájáról kaptunk, de a legfontosabb jelenleg, hogy biztosítsuk számára a gyógyulásához szükséges nyugalmat. Meg vagyunk győződve róla, hogy hamarosan visszatér hozzánk” – mondta Sandro Rosell elnök a sajtótájékoztatón.

Tito Vilanova betegségének híre sokkolta a labdarúgó társadalmat Spanyolországban. Az ősi rivális Real Madrid is azonnal támogatásáról biztosította a Barcelona edzőjét és családját. Rosell azt is elmagyarázta, miért várt a klub a sajtóközleménnyel ilyen sokáig: “Kedden értesültünk a bajról, de nem tudtuk a pontos diagnózist egészen mostanáig. Mindenképpen meg akartuk várni, hogy Tito elmagyarázza a helyzetet a csapatnak, amelyben teljes a bizalmunk. Mi egy egységes erős klub vagyunk, túléljük a csapásokat!.”

Parotis, azaz fültőmirigy daganat – mi baja van tulajdonképpen Villanovának?

A fültőmirigy (parotis) nyálmirigyeink egyike, amelyből kettő van. Az arc két oldalán a fül előtt és alatt helyezkedik közvetlenül a bőrfelszín alatt a mimikai és a rágóizmok között.

A nyálmirigy feladata, hogy nyál termelésével a szájüregben az étel emésztését megkezdje, kivezető nyílása a felső ötödik fog magasságában van.

Ha a daganat rosszindulatú, akkor sokszor a hetedik agyideget is fel kell áldozni és az egész mirigyet el kell távolítani, ami maradandó arcfél bénulással jár.

Ugyanis a fültőmirigy állományában seprűszerűen oszlik ágaira egyik fontos agyidegünk, a VII. agyideg (faciális ideg), amely a homlokráncolást, szemcsukást, orrmozgatást, szájcsücsörítést, azaz az arc finom mimikai mozgását biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik