Foci

Így rendezhet Budapest labdarúgó-Európa-bajnokságot

Michel-Platini(210x140)(1).jpg (michel platini, )
Michel-Platini(210x140)(1).jpg (michel platini, )

Egyre markánsabban körvonalazódik Michel Platininak, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének az az elképzelése, miszerint a 2020-as kontinensviadalnak nem országok, hanem városok lennének a házigazdái.

A Blid német napilap már a városok névsorát is közölte, ezek szerint Berlin, London, Madrid, Lisszabon, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Bázel, Athén, Róma, Moszkva és Zágráb is szívesen rendezne mérkőzéseket, míg az elődöntő és a döntő szempontjából Isztambul a favorit.

Sajnálatos, Budapest egyelőre nincs a listán. Mondjuk, hogy is lehetne, ha egyelőre nincs egy épkézláb rendezésre alkalmas stadion az országban… Viszont egy Európa-bajnoki csoportkör lebonyolításához kettő éppen elegendő, ami addig a jelenlegi tervek szerint fel is épülhetne, hiszen a Puskás, az Üllői úti és a debreceni Nagyerdei stadion építése is zöld utat kapott már. Így talán hazánknak is nagyobb esélye lenne versenybeszállni a rendezésért.

Az UEFA vezető testülete december 7-én vitatja meg a javaslatot, és jövő év elején születhet végleges döntés a kérdésben. A 2020-as Eb rendezése iránt Törökország érdeklődik, illetve Skócia, Wales és Írország közös pályázatot tervez. Előbbi azonban csak akkor kandidál, ha Isztambul alulmarad a 2020-as nyári olimpia rendezéséért folyó versenyben.
Mostanáig egy vagy közösen két ország adott otthont a négyévenkénti tornának. A következő, immár 16-ról 24 csapatosra növelt Eb-t Franciaország rendezi 2016-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik