Foci

Gera Zoltán is szavazhat Messire és Ronaldóra

A nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai, a csapatkapitányok és vezető újságírók szavaznak világszerte az Aranylabda-voksoláson.

Megy a találgatás, hogy sorozatban negyedik alkalommal is megkapja-e Lionel Messi az Aranylabdát, vagy ezúttal Cristiano Ronaldónak jut a megtiszteltetés.

Esetleg Zlatan Ibrahimovicnak, akinek ügynöke elmondta, ha nem a svéd támadó kapja a szobort, az egész a maffia miatt történik. Aztán ott van még Falcao, Xavi vagy Iniesta.

De vajon kik szavaznak a jelöltekre? Ahhoz, hogy ezt lássuk, vissza kell mennünk az időben, hiszen egy ideig két magas rangú díjat is kiosztottak a legjobb focistáknak.

Az Aranylabda eredendően 1956 óta a France Football elismerése volt, amelyet kizárólag az újságírók szavazata alapján ítéltek oda, földrészenként, az adott naptári évre vonatkozóan. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 1991-ben hozta létre saját díját, az Év játékosa elismerést. Ez esetben a tagországok szövetségi kapitánya, majd a csapatkapitányok is szavaztak.

A két díj 2010-ben összeolvadt, így három irányból érkeznek a szavazatok. A kapitányok, a csapatkapitányok és minden országból egy szakújságíró szavaz. Mindenki három nevet mondhat, erősorrendben.

Hazánkat Egervári Sándor szövetségi kapitány, a válogatott kapitánya, Gera Zoltán, valamint várhatóan Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója képviseli a szavazáson. Évekig Imre Mátyás voksolt, de ő idén nyáron elhunyt.

2011-ben Egervári Sándor első helyen Messit jelölte meg, őt követte Xavi és Özil. Gera kihagyta Messit, nála Xavi, Cristiano Ronaldo és Iniesta volt a sorrend – emlékeztet a fourfourtwo.hu oldal.

A FIFA november 30-án nevezi meg a szűkített, háromfős listát, addig 23 névre lehet szavazni. A díjátadó jövő január 9-én lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik