Foci

Szalai: Az nem elég, ha elöl állok

Szalai Ádám (szalai ádám, )
Szalai Ádám (szalai ádám, )

Terjedelmes anyagot közölt pénteken Szalai Ádámról a dpa német hírügynökség, amely kiemeli, hogy amíg az FSV Mainz 05 2010-es áttörésekor a magyar játékos még csak mellékszereplő volt, most ő viszi a hátán a csapatot.

A dpa a válogatott csatárról úgy fogalmaz, hogy még nem szokott hozzá a reflektorfényhez, és inkább „antisztárként” viselkedik. A 24 éves Szalai Ádám az eddigi tíz fordulóban nyolcszor volt eredményes, ezzel a Bayern München futballistájával, Mario Mandzukiccsal holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, és az érdeklődés középpontjába került.

„A pontok fontosabbak, mint a góljaim” – mondta ugyanakkor szerényen a magyar támadó.

A dpa úgy véli, hogy a Mainz számára Szalai egy életbiztosítás, és ő az együttes egyetlen olyan támadója, aki jó formában szerepel.

„Ádám mindig a legagresszívebb támadó játékosunk volt – mondta róla Thomas Tuchel vezetőedző. – Ráadásul rátalált arra az útra, amelyen nemcsak gólszerző, hanem a csapat igazi értéke lehet.”

„A taktikai előírásokat teljesen be kell tartanom ahhoz, hogy gólokat lőhessek. Az nem elég, hogy egoistán csak állok elöl és várok” – fűzte hozzá ehhez Szalai Ádám.

A dpa felidézi, hogy a 193 centiméter magas támadó hullámhegyeket és -völgyeket is megélt már mainzi pályafutása alatt, 2011 januárjában például térdszalagszakadást szenvedett, és emiatt egy évet ki kellett hagynia.

„Soha nem volt kétségem afelől, hogy sikerül visszatérnem” – idézte fel a nehéz időszakot a labdarúgó, hozzátéve, hogy nemcsak amiatt hosszabbította meg a szerződését 2015-ig, mert a kezelés ideje alatt a klub hozzáállása rendkívül pozitív volt. – A Mainzcal még nem értem el mindent. Még nem értem el a határaimat, még sokat fejlődhetek itt.”

A német hírügynökség felidézi, hogy Tuchel már korábbról, még a VfB Stuttgart ificsapatából ismerte Szalait, aki aztán 2007-ben a Real Madridhoz igazolt. Ott a második együttesnél alapemberré vált, egy évvel később pedig még a nagycsapat Bajnokok Ligája-keretébe is bekerült.

A most 24 éves játékost 2010 januárjában vette kölcsön a Mainz, majd annak a szezonnak a végén végleg leigazolta őt a német klub, amelynek színeiben eddig 60 Bundesliga-meccset játszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik