Foci

Afrika ura kerestetik

ANK (afrikai nemzetek kupája, )
ANK (afrikai nemzetek kupája, )

Október 24-én, szerdán kisorsolták a 2013-as labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájának csoportbeosztását. Két bivalyerős négyes is kialakult.

Bajnokok Ligája ide, Európa Liga oda, az afrikai labdarúgás szerelmeseit szerda este az mozgatta meg, vajon 2013 januárjában és februárjában milyen összecsapásokra van kilátás a soros Afrikai Nemzetek Kupáján. Igen, nem átvágás, 2012 után ismét megrendezik a kontinenstornát, mivel ezentúl páratlan esztendőkben lesz ANK, hogy ne ütközzön a világbajnoksággal.

Az eseménynek eredetileg Líbia adott volna otthont, azonban az országban dúló polgárháború miatt a kontinentális szövetség végül Dél-Afrikának adta a rendezés jogát, ami a 2010-es világbajnokság után nem túl nagy rizikó, a stadionok adva vannak. Johannesburgban, Durbanben, Port Elizabethben, Nelspruitban és Rustenburgben rendezik majd az összecsapásokat.

A szerda esti, showelemekkel fűszerezett sorsoláson igazi ínyencségek alakultak ki a csoportkörökben. Az A csoportba került a házigazda mellett Angola és Marokkó is, valamint az a Zöld-foki-szigetek is, amelynek labdarúgó-válogatottja fennállása során először vesz részt az eseményen, ráadásul nem akármilyen nevet, Kamerunt sikerült búcsúztatnia a pótselejtezőben. A gárdát erősíti Stopira, a Videoton nyári igazolása is, aki az Európa Ligában elszenvedett súlyos sérülése után felépülve akár játszhat is az ANK-n. Dél-Afrika és a Zöld-foki-szigetek játssza amúgy a nyitómeccset január 19-én.

A B csoportban Ghána számít a kvartett esélyesének, a korábbi háromszoros ANK-győztes A Kongói Köztársasággal, Nigerrel és Malival kell majd felvennie a küzdelmet. A Fekete Csillagoknak lassan össze kel kapniuk magukat, ugyanis legutoljára 1982-ben sikerült révbe érniük a Fekete Kontinensen. Idén a negyedikek lettek.

A C csoportban található a címvédő Zambia, amely Burkina Fasóval, Ethiopiával és Nigériával került össze. Ez egy viszonylag sima négyesnek tűnik, ha nem lesz nagy meglepetés, akkor minden bizonnyal Zambia és Nigéria lesz a tuti továbbjutó.

A D jelű csoport ellenben rejteget magában pár izgalmat. Nem elég, hogy összekerült itt Elefántcsontpart, Algéria és Tunézia is, de a negyedik kalapból a legerősebbTogót sorsolták a hármas mellé, így erre a négyesre nyugodt szívvel süthetjük rá a halálcsoport jelzőt, mivel senki sem érezheti magát biztonságban. Az mindenesetre nagy meglepetés lenne, ha Elefántcsontpart már ebben a szakaszban elvérezne.

Vannak azért nagy távolmaradók is, elég csak a már említett Kamerun, vagy a botrányos körülmények között elvérző Szenegál válogatottjára gondolni.

A tornát tehát január 19-től rendezik, a döntőt pedig februárt 10-én tartják. A csoportokból az első két helyezett jut tovább, majd negyeddöntőket, elődöntőket és a finálét rendezik meg, így derül fény arra, ki 2013-ban Afrika uralkodója.

A 2013-as Afrikai Nemzetek Kupájának csoportbeosztása

A csoport: Dél-Afrika, Marokkó, Angola, Zöld-foki-szigetek

B csoport: Ghána, Kongói Demokratikus Köztársaság, Niger, Mali

C csoport: Zambia, Nigéria, Burkina Faso, Ethiópia

D csoport: Elefántcsontpart, Algéria, Tunézia, Togo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik