Foci

Történelmi volt a német összeomlás

Történetének legnagyobb összeomlását mutatta be kedden a 2014-es világbajnokság európai selejtezősorozatában a német labdarúgó-válogatott, amely hazai pályán 4-0-ás vezetés után 4-4-es döntetlent játszott Svédországgal.

A háromszoros világ- és Európa-bajnok együttes kedden este remekül kezdett Svédország ellen, az 56. percben pedig úgy tűnt, hogy felmossa a padlót ellenfelével, Mesut Özil találata után ugyanis már 4-0-át mutatott az eredményjelző. Zlatan Ibrahimovic kisvártatva szépített ugyan, azonban sokan csak mosolyogva legyintettek, amikor a svéd óriás sprintelt vissza a középkezdéshez a kapuból kiszedett labdával.

A sárga-kékek aztán rendesen megemberélték magukat a folytatásban, az északiak kihasználták a német védelem bakijait, a 93. percben pedig Elm lövése nyomán pontot mentett Berlinben Svédország, 4-4 lett a nem mindennapi találkozó vége. Történelmi volt ez a kilencven perc, ugyanis a Nationalelffel korábban még sosem történt meg, hogy nem nyert ekkora előny kiharcolása után.

“Hatvan percen át kiválóan játszottunk, a svédek a pályán sem voltak, Ibrahimovicot észre se lehetett venni, aztán az utolsó fél órában rengeteg hibát követtünk el” – elemezte csapata váratlan formahanyatlását Joachim Löw, a vb-bronzérmes és a nyári Európa-bajnokságon elődöntős németek szövetségi kapitánya. “Elbizonytalanodtunk, a csapat nyugtalanná vált, és képtelen volt kézben tartani a meccset.”

A szakvezető szerint nem egyes futballisták vagy egyéni hibák állnak a háttérben, hanem “kollektív” visszaesésről van szó, Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere pedig hozzátette: a nemzeti együttes remélhetőleg tanult ebből a leckéből.

A középpályás Bastian Schweinsteiger a találkozó után megmagyarázhatatlannak, Philipp Lahm csapatkapitány pedig érthetetlennek nevezte a Nationalelf teljesítményének visszaesését.

A berlini Olimpiai Stadion 72 369 szurkolóját, illetve a tévénézőket legfeljebb az vigasztalhatta, hogy a 126. válogatott meccsén kétszer is eredményes Miroslav Klose már csak egy találatra van a legendás Gerd Müller 68 gólos nemzeti rekordjától.

A 10 pontos németek a döntetlentől függetlenül továbbra is vezetnek a C csoportban, három ponttal megelőzve a svéd együttest.

Bild: Jogi, ez nagyon béna volt!

A német sajtó megdöbbenéssel fogadta, hogy döntetlenre végződött a Németország-Svédország labdarúgó vb-selejtező, amelyen pedig a házigazdák válogatottja a 60. percben még 4-0-ra vezetett.

A berlini Olimpiai Stadionban rendezett kedd esti mérkőzésről a Bild című napilap a “Jogi, ez nagyon béna volt!” szalagcímmel számolt be szerdai számának címlapján. A lap – Joachim Löw szövetségi kapitányt “megszólítva” – kiemelte, hogy Németország még soha nem játszott el négygólos vezetést. Az első hatvan percben “minden olyan gyönyörűűűű” volt – tette hozzá a szerző, Frank Schneider, aki verset is írt a 15. percben szerzett “álomszép” gólról, Miroslav Klose második találatáról.

A Berliner Zeitung vezető oldalán “Elajándékozott győzelem” címmel számolt be a mérkőzésről, a sportrovatban pedig “Történelmi látványosság” címmel közölt írást. A Bildhez hasonlóan ez az újság is kiemelte: a labdarúgó-válogatott történetében még soha nem fordult elő, hogy négygólos előny után ne német győzelemmel záruljon egy mérkőzés. A súlyos kudarc miatt Joachim Löwnek szembesülnie kell “néhány kényelmetlen kérdéssel” – tette hozzá a berlini lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a “4-0 nem elég” címmel közölt beszámolót, hangsúlyozva, hogy a válogatott hatvan percen keresztül céltudatosan, időnként tankönyvbe illő módon játszott, az utolsó fél órában azonban “jelentős hiányosságok mutatkoztak az összpontosításban”. A “ragyogónak” ígérkező estéből “a maradandó szép emlék” helyett így csak a “csalódás és egy nagy rejtély maradt”, és a mérkőzést a csapat “legsötétebb órái” között tartják majd számon.

Videó – Négygólos előnyt adtak le a németek:


Ajánlott videó

Olvasói sztorik