Foci

Egervári futballtörténelmünk 4. legeredményesebb kapitánya

egervári sándor (egervári sándor, )
egervári sándor (egervári sándor, )

Egervári Sándor és szakmai stábja 2010. augusztus 11.-i kinevezése óta 24 mérkőzésen vezette a magyar labdarúgó-válogatottat. A csapat 14-szer győzött, 4-szer játszott döntetlent és 6-szor hagyta el vesztesen a pályát ezalatt. Ezzel a futballtörténelmünk 49 szövetségi kapitánya közül ő a 4. legeredményesebb!

Egervári Sándort, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát a szeptemberi hollandok elleni vesztes (1-4) világbajnoki selejtező után számos kritika érte. A kapitányon számon kértek ezt, azt, összeállítást, szervezettséget, stb., a “szakértőknek” az eredmény mellett leginkább a “kilátástalan” játék nem tetszett.

Csányi Sándor, a szövetség elnöke ugyanakkor a hétfői sajtótájékoztatón védelmébe vette a kapitányt, azt mondta: “Nem egyes mérkőzések eredményét kell nézni, hanem folyamatokat.” Nézzük hát a számok nyelvére fordítva a folyamatot, ergo Egervári Sándor a magyar szövetségi kapitányok rangsorában hol helyezkedik el eredményesség tekintetében?

A kapitányok összehasonlításánál az egyszerűség kedvéért az mlsz.hu a hagyományos kétpontos győzelmi és egypontos döntetlen számítási rendszert vette figyelembe – a lejátszott mérkőzéseken szerezhető összes pontszámot osztotta a megszerzettel. Csak azokat a kapitányokat vették figyelembe, akik 10-nél több válogatott mérkőzésen ültek a kispadon.

E számítás alapján az éllovas Sebes Gusztáv vezet (1949-1956), aki 69 válogatott mérkőzésen irányította a válogatottat és 50 győzelem mellett 12 döntetlent és mindössze 7 vereséget jegyez. Na ja, ez az Aranycsapat időszaka, a 81,1 százalékos mutató az ő érdemük is!

A második Gallowich Tibor, aki 1945-48-ig irányította a nemzeti tizenegyet – ő 75 százalékos (22 mérkőzés, 16-1-5). A sikeresség képzeletbeli dobogójára Herczog Ede (1911-14) 75 százalékos teljesítménnyel (1911-14 között 22 meccs, 14-5-3) fért fel – teljesítménye megegyezik ugyan Gallowichéval, de ő kevesebb mérkőzést nyert.

Bármilyen meglepő, őket a jelenlegi kapitány, Egervári Sándor (2010 – ) követi az eredményességi rangsorban. A jelenkor kapitány 24 mérkőzést játszott eddig csapatával és a 14-4-6-os mutatója 66,6 százalékot ér – ezzel negyedik!!

Szorosan Egervári mögött Ginzery Dénes (1939-41) következik 65,3 százalékos mutatóval (13mérkőzés 5-7-1) ötödik.

Visszakanyarodva Csányi Sándor folyamatokat figyelő, elemző gondolatmenetére – az MLSZ elnökének a számok alapján maximálisan igaza van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik