Foci

Űrtechnika segíti a válogatottat

Taktikai-abra(960x640).jpg (magyar válogatott, magyar labdarúgó válogatott, taktikai ábra)
Taktikai-abra(960x640).jpg (magyar válogatott, magyar labdarúgó válogatott, taktikai ábra)

Az észtek és a törökök elleni vb-selejtező mérkőzésre készülő válogatott hétfő délután edzéssel, azt követően videózással töltötte az estét. Bár akció bőségesen volt a filmen, mégsem klasszikus akciófilmet néztek Geráék.

A hétfő délutáni sajtótájékoztató után a válogatott játékosai elfoglalták a telki edzőközpont centerpályáját, ahol Egervári Sándoraki hibátlan októbert szeretne – vezényelt edzést a csapatnak. A keret tagjai közül csak az orvosi vizsgálaton résztvevő Halmosi Péter és Varga József hiányzott, a többiek egészségesen várják a pénteki mérkőzést.

Az esti programot videózás zárta. A játékosok visszanézték a hollandok elleni szeptemberi selejtezőt, a szakmai stáb tagjai pedig kielemezték, milyen okok vezettek a vereséghez. Az elemzést az a rendszer segíti, amelyet a válogatott szakmai stábja már több, mint egy éve használ. A professzionális elemző rendszert egy magyar cég, a Datapower Zrt. fejlesztette a válogatott szakmai munkájának segítése érdekében. Mindamellett, hogy a pályán lévő játékosok összes mutatóját – futó mennyiség, gyorsaságok, labdaérintések száma, irány, stb. – statisztikai alapon rögzíti, egy kétdimenziós interaktív elektronikus elemző taktikai ábrát is tartalmaz a rendszer.

A kétdimenziós taktikai ábra segítségével a televíziós kamera képével azonos időben követhető a mérkőzés felülnézetből úgy, hogy a 22 játékos és a labda mozgását egyszerre láthatják a játékosok. Az egyes csapatrészek összeköthetőek, kiemelhetőek, a lesvonalak folyamatosan látszanak. A kép bármelyik fontosnak vélt pillanatban megállítható. Az éppen hibázó rosszul helyezkedő játékost egy mozdulattal a megfelelő helyre lehet húzni – ezzel is segítve a játékosok taktikai képzését. Bárcsak az éles meccsen is ilyen egyszerű lenne.

A magyar válogatott az október 12-i, észtek elleni tallinni selejtező után ismét hazai pályán lép pályára: október 16-án, kedden Törökországot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban. A mérkőzésre országszerte az IBUSZ irodáiban, vagy awww.ibusz.hu internetes oldalon lehet jegyeket vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik