Foci

Valami jó történik a IX. kerületben

Fradi (ferencváros, fradi, ftc, ferencvárosi tc, )
Fradi (ferencváros, fradi, ftc, ferencvárosi tc, )

A Ferencváros a holland Ricardo Moniz edző és néhány játékos érkezésével lassan kezd labdarúgó csapatra emlékeztetni. A bajnokság szempontjából ez semmiképp sem hátrány, sőt!

Szólhatna ez a rövidke dolgozat arról, hogy miért nem sikerült vasárnap délután hazai pályán a Fradi ellen 2-1-re elvesztett mérkőzésen olyan játékot bemutatnia a Videotonnak, mint amilyennel mondjuk hét közben kiütötte a portugál Sportingot az Európa Ligában, de jelen esetben koncentráljunk inkább a győztesre. Megérdemli. Mert valami fény látszik felvillanni a rémségesen sötét alagút végén.

Amióta augusztus 20-án, a mindig fájó Újpesti vereség másnapján Détári Lajost a holland Ricardo Monizra cserélte a Fradi vezetősége valami megindult az Üllői úton. Ha nem is azonnal, de mára már jól láthatóan. A csapat játékában két dolog feltétlenül tetten érhető. Egyrészt a zöld-fehér játékosok nem pukkannak ki a 60. perc magasságában, másrészt egyszerű labdarúgást szerető emberként is látszik, a pályára küldött játékosoknak van elképzelésük arról, mit is szeretnének megvalósítani az adott 90 perc alatt.

Az 1994 óta edzősködő, magyar szinten ritka nívós szakmai tapasztalattal hazánkba érkező Moniz – Feyenoord, PSV, Tottenham, Hamburg, Red Bull Salzburg – motiválatlan, fizikailag „lekettyent” játékosokat örökölt. A csapat védelmét szinte azonnal megerősítette a hamburgi edzősködése alatt megismert mindössze 20 éves kora ellenére már hatszoros bosnyák válogatott hátvéddel, Mohamed Besiccel. A srác 2010-ben, alig 18 évesen a Hamburg felnőttben is bemutatkozott. Belső védő létére nem egy norvég jegenye – 177 centi -, de eddigi tapasztalatunk szerint ruganyos, jól olvassa a játékot, és gyorsaságával kiválóan pótolja párja Klein gyorsasági hiányosságait. Moniz Alempievicset és Cukicot is jól illesztette be az új közegbe és a holland Jenner, illetve a román Ionescu személyében is ügyes játékosokat igazolt.

Mondhatnánk, na jó, így könnyű, vettek neki új, az eddigieknél jobb labdarúgókat, hiszen a felsoroltak Détári Fradijához képest már jelentős változást mutatnak a keret erőssége terén. Viszont ettől a csapat még nem lesz csapat, a játékosok nem mozognak gyorsabban, szervezettebben a pályán.

A hírek szerint a holland a mai napig két edzést vezényel a zöld-fehér labdarúgóknak, egyszerre próbálja a dinamika és az állóképesség terén fejleszteni játékosait. Röpke másfél hónap alatt az amúgy sem lassú Somáliát lényegében nincs magyar védő, aki utolérje, elmondása szerint Bödét is külön munkára fogta, a csapat pedig Détári Fradijához képest nem csak kergeti a labdát és az ellenfelet „Fradi szívből”, hanem tudatos jegyeket kezd felmutatni – immár 90 percen keresztül.

Nyilván nem lesz mindig így. Lesz még kudarc, vereség a Fradi közeljövőjében. Az átalakítás, a mindig, minden helyzetben tudatos csapatjáték felépítése nem másfél hónapos munka. Ennek ellenére tény: a Videoton legyőzése már siker, amit a teljesítményt illetően mindig kritikus Paolo Sousa is elismert.

A Videoton-Ferencváros 1-2 mérkőzés összefoglalója (a hang kissér zavaró, elég nézni…)

Így látták az edzők:

Paulo Sousa:Gratulálok a Ferencvárosnak, a mai meccsen jobbak voltak nálunk, megérdemelték a győzelmet. A sorozatos terhelés miatt pár játékost sérülésveszély miatt pihentettem. Akik játszottak, azok közül néhányuknál észrevehető volt, hogy mentálisan fáradtak, másoknak pedig ugyan kiváló képességű játékosok, de még sokat kell fejlődjenek. Az Európa Ligában jól teljesítünk, a bajnokságban is több olyan meccs volt, amikor jobbak voltunk ellenfelünknél, de nem nyertünk. Most azonban nem így volt, a mai meccsen jobb volt nálunk a Ferencváros.” (vidi.hu)

Ricardo Moniz: “Nagyon fontos győzelem volt a mai, a Haladás elleni kupavereség után fontos volt, hogy nyerjünk. Szurkolóink segítségünkre voltak ezúttal is. Tudtuk, hogy olyan csapat ellen játszunk, amely előttünk jár, amit bizonyított hét közben a Sporting ellen is. Megérdemelten vezettünk, mert jól kezdtük a meccset, sőt, volt még egy tizenegyesgyanús eset az első félidőben. Jól akadályoztuk meg, hogy a Vidi a saját játékát játszhassa, elöl pedig Böde, Somalia és Jenner révén veszélyeztettünk is. Egy ilyen támadás eredménye lett a gól a második félidőben, és Böde annak ellenére, hogy nem játszott jól, végül eldöntötte a meccset. A szünet nem jött jól a csapatnak, de még a végén is volt lehetőségünk újabb gólt szerezni.” (vidi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik