Foci

Öt dolog, ami eldöntheti az El Clásicót

messi ronaldo (messi, ronaldo)
messi ronaldo (messi, ronaldo)

Vasárnap este nemcsak a Primera Division, hanem az egész futballvilág talán legjobban várt rangadóját rendezik Barcelonában.

Egy Barca-Real Madrid összecsapás mindig pikáns, és ha nem is a kimagasló játék, akkor a balhék, a beszólások, vagy a túlfűtött hangulat miatt állandóan van miről beszélni.

Így van ez most is, elég ha csak a tabellára tekintünk: a katalánok vezetik a bajnokságot, hibátlanul, míg a fővárosiak beragadtak a rajtnál, és csak a hetedikek.

A 165. El Clásicón most a katalánok lesznek a házigazdák, és a statisztikák alapján, ha hajszálnyival is, de ez a madridiaknak kedvez, hiszen a Barca többször kapott ki hazai pályán, mint a királyi alakulat.

Ám most lássuk, mi lehet az az öt tényező, ami eldöntheti egyik, vagy másik oldalra a mérkőzést.

1. A katalánok meggyengült védelme

Puyolnak két hónapot kell kihagynia (Fotó: AFP)

Valószínűleg Javier Macherano kezd majd középen a hátsó alakzatban, ugyanis a Benfica elleni BL-meccsen Carles Puyol könyöke megsérült, így biztosan nem tudja vállalni a játékot. Piqué helye sem biztos, így az argentin mellett elképzelhető, hogy az Arsenaltól megvett Alex Songot vonja hátri Villanova a védelembe. Így azért ez a kettős elég gyengének tűnik, főleg ha majd a Ronaldo, Benzema, di Maria trió kezdi el rohamozni a hazai kaput.

2. Ronaldo és Messi formája

A két ikon. Akikre az egész világ figyel, és felkapja a fejét, ha történik velük valami. Természetesen ők lesznek a főszereplői a vasárnapi összecsapásnak is, hiszen mindketten folyamatosan rekordokat adnak át a múltnak.

Ronaldótól és Messitől is gólokat várnak a Camp Nouban (Fotó: AFP)

Ha azt nézzük, hogy Ronaldo remekelt az előző kiírásban, az Európa-bajnokságon, és a BL-ben is az ő gólja döntött a Manchester City ellen, Amszterdamban pedig mesterhármast ért el. Messinek ezzel szemben az adhat önbizalmat, hogy csapata nyolcpontos előnyben van a riválissal szemben, ráadásul idei tíz meccsén tíz gólt lőtt, vagyis átlagban minden meccsen beveszi az ellenfelek hálóját. Persze Ronaldo sem bánkódhat, az ő mérlege jobb, hiszen 10 találkozón 12-szer villant meg.

3. A Real Madrid mentális állapota

Mint azt a fentiekben írtuk, a Blancók pocsékul kezdték a szezont, hiszen 3-1-2-es mérleggel állnak a honi pontvadászatban. A Bajnokok Ligájában elért sikerek azonban komoly lökést adhatnak ennek a hitehagyott csapatnak, elég ha a City elleni fordításra, vagy az Ajax elleni hengerlésre gondolunk.

Ráadásul Mourinho Amszterdamban azt is megtehette, hogy kulcsjátékosait csak padoztatta, készülve az El Clásicóra. 

4. Iniesta visszatérése

Kérdéses, vállalja-e a játékot Iniesta (Fotó: AFP)

A középpályás, aki nemrég kapta meg a legjobb európai labdarúgónak járó díjat, három hetet hagyott ki egy izomsérülés miatt, amit még egy válogatott meccsen szedett be szeptember közepén. A Benfica ellen azonban Tito Villanova már pályára küldte őt, igaz csak csereként, igaz, csak 18 percet kapott.

5. A Madrid pontrúgások elleni védekezése

A bajnok eddigi hat ligameccsén öt gólt kapott rögzített szituációkból. Az ellenfelek hol szögetlből, hol pedig szabadrúgásból vették be Casillas kapuját, ez pedig nem volt jellemző eddig a Blancókra.

Jose Mourinho keményen le is szidta játékosait a figyelmetlenségekért, és mint tudjuk, a katalánok meglehetősen veszélyesek tudnak lenni pontrúgásokból: Messi és Xavi is bármikor mattolhatja Casillast, ha a védelem nem áll össze fejben.

Láthatjuk, sok tényező dönthet majd a vasárnapi győztes kilétéről. Ha a madridiak nyernek, közelebb kerülnek az első helyhez, ráadásul a Barca elveszíti veretlenségét, míg a katalánok sikere azt jelentené, hogy tovább nő a szakadék a két rivális között.

Így a 19:50-kor kezdődő meccsben biztosan nem csalódhatunk, szórakoztató játékot várhatunk a Barcelona-Real Madrid csúcsrangadótól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik