Foci

Berzi Sándor megvédte a játékvezetőket

A Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára a szervezet honlapján a játékvezetőkről nyilatkozott hosszan.

Bizonyára nem tervezte az MLSZ sajtóosztálya, hogy hétfőn a magyar bírói kar tevékenységéről értekezzen a szövetség főtitkára.

Az interjúnak minden bizonnyal az az apropója, hogy kiszivárgott egy jelentés, amely Torghelle Sándor (Videoton) Győr elleni piros lapjának részleteit taglalja. Valamint további adalék lehet egy beszélgetéshez Paulo Sousa nyilatkozata, amelyben a portugál azt mondta, nehéz úgy fejlődni ebben az országban, ha a játékvezetők megnehezítik az ember dolgát.

Nos, Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, a Játékvezető Bizottság elnöke most azt mondja, helye van a kritikáknak, de mindenki legjobb tudását nyújtja, és aki mást feltételez, nem jár el jól, az együttműködés szándéka kell, hogy vezesse a feleket.

“Bukovi Márton, a magyar futball történetének egyik legnagyszerűbb edzőegyénisége mondta valaha, egy csapat javára és ellenére történt játékvezetői tévedések kiegyenlítődnek egy szezon során, ilyen értelemben mindig pótcselekvés, ha egy-egy szakvezető túlzott energiákat fordít a játékvezetői ténykedés megítélésére” – mondta a főtitkár.

Berzi arról is beszélt, miért nincs következménye annak, ha a bíró hibázik:

“Időről-időre szembesülök azzal a véleménnyel, miért nem büntetik meg a játékvezetőket, ez olyan, mintha azt kérnénk, hogy a helyzetet kihagyó csatárral szemben rendeljünk el kéthetes kényszerpihenőt, vagy a potyázó kapust tiltsuk el egy hónapra” – mondta.

Természetesen szóba került a beszélgetésen a Fábián Mihály játékvezető által jegyzett jelentés, és az, hogyan szivároghatott mindez ki.

“)…) a játékvezetői jelentés kizárólag az érintett sportszervezetekre, illetve a szövetség ezzel foglalkozó szakembereire tartozik, amennyiben persze a Fegyelmi Bizottságnak is tárgyalnia kell az adott mérkőzésen történteket, akkor rájuk is. Másra nem, mint ahogyan a játékvezető által kapott osztályzat sem. Az edző sem hozza nyilvánosságra feltétlenül egy-egy mérkőzés után, kivel mennyire volt elégedett, kit büntetett meg és miért, így a bírói ténykedés megítélése sem széles tömegek feladata, hanem a játékvezető-ellenőröké.

Mindenesetre az eset sajnálatos, azt kivizsgáljuk, hiszen nagy valószínűséggel valaki visszaélt a hozzákerült információkkal, és miután azt nyilvánosságra is hozta, jogsértést követhetett el, amelyet az MLSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Ez mindenesetre nem tesz jót a magyar játékvezetés és a magyar labdarúgás megítélésének, pedig bíróink olyan európai mércéknek is megfelelő képzési, kiválasztási folyamaton keresztül kerülnek a hazai elitbe, amelyet a nemzetközi felkérések időről időre visszaigazolnak” – így az MLSZ JB elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik