Foci

A játékvezető nyerte meg a Pool elleni meccset a Unitednek

robin van persie (robin van persie)
robin van persie (robin van persie)

Az angol labdarúgó bajnokság rangadóján bírói hibák után a Manchester United 2-1-re verte a lelkesen és jól játszó Liverpoolt.

Mind a két együttes olyan melegítőben vonult ki a pályára a Liverpool stadionjában, amely 96-os számot mutatott. A hillsborough-i tragédiára emlékeztek így a csapatok, amelynek során 1989-ben 96-an haltak meg egy FA-kupameccsen a Liverpool drukkerei közül, majd’ 800-an meg is sebesültek az összezsúfolódott lelátókon.

Két fordulóval ezelőtt a United drukkerei egy bajnoki meccsen gúnyosan “emlékeztek a tragédiára” (nem először), így Sir Alex Ferguson, a csapat menedzsere külön felhívta a drukkerek figyelmét arra, ilyen semmiképp se forduljon elő a vasárnapi meccsen.

A kezdés előtt Sir Bobby Charlton ment a pályára, a Pool klubvezetőjének adott át egy nagy virágcsokrot, majd vörös lufikat engedtek a magasba, emlékezvén az áldozatokra. Mindez vastaps közepette történt meg – Justice, The Truth, 96 – jelent meg aztán a szurkolói élőképen a lelátón, és felhangzott a You’ll never walk alone, a klub himnusza.

A Unitedben Nemanja Vidic kimaradt a keretből, Kagawa és van Persie kezdett a csatársorban. A Young Boys elleni Európa Liga-meccsen két gólt szerző Shelvey is ott volt a hazaiak kezdőjében, de Borini is, aki viszont nem volt ott Svájcban a kezdőben. A meccs előtt egyébként kezet fogott egymással Patrice Evra és Luis Suarez, az uruguayi korábban rasszista szavakkal illette a manchesteri védőt.

Az első lövés a 7. percben esett meg: Giggs kissé takarásból lőtt a kapu fölé. Az ellentámadásból majdnem gólt szerzett a Liverpool: Suarez elment a jobb oldalon, középre adott, Lindegaard az utolsó pillanatban tisztázott a túloldalon érkező Borini elől. A 9. percben egy lapos szöglet után Gerrard lőtt kapura, alig mellé. A United a találkozó első 20 percében lényegében el sem jutott a hazaiak 16-osáig. A 21. percben Rio Ferdinand maradt a földön egy ütközés után, kérdéses volt, folytatja-e, végül így tett. Suarez volt nagyon aktív a hazaiaknál, de többször nem passzolt, amikor illett volna.

A 39. percben Shelvey ment egy labdáért, miután Giggs elvette tőle, Evans-szel ütközött, eltalálta a lábát, kiállította Halsey játékvezető a hazai játékost. A 42. percben Suarez végzett el szabadrúgást 25 méterre a kaputól, rászúrta, de Lindegaard kitolta a jobb sarokból. A piros után is a hazaiaknak akadtak helyzetei a szünetig, nem látszódott a létszámhátrány.

A szünetben bejött Scholes, a hazaiaknál Borinit helyett Suso, aki először szerepelt a Liverpool felnőtt csapatában bajnokin. Tevékeny részt vállalt a vezetőgólban, ő adta be balról a labdát, a védők kétszer szabadítottak, de csak Gerrard elé, aki 14 méterről előbb mellre vette, majd fordulásból a kapu bal sarkába lőtt (1-0). Mindez a 46. percben történt, emberhátrányban vezetett tehát a hazai csapat.

Az 51. percben egyenlített a United: Rafael kapta a 16-oson belül jobb oldalon, Agger nem bántotta, a brazil pedig eltekerte a jobb felsőbe a labdát (1-1). Az 56. percben van Persie, az 57. percben előbb Suarez, majd Sterling esett el a 16-oson belül, egyszer sem ítélt a spori 11-est. A 61. percben Suarez lőtt távolról, Lindegaardnak kellett ismét védenie.

A 65. percben Suarez passzolt vissza Susónak, aki lőtt, újra a vendégkapusnak kellett védenie.A 18 éves spanyol nagyszerűen mutatkozott tehát be a csapatban, több kivéló passza is volt a mérkőzésen.

A 76. percben 11-est kapott a Manchester United: Valencia ment be a 16-oson belülre, Johnson ott állt mellette, Valencia elesett, büntető. Van Persie állt oda: belőtte a jogtalanul megítélt 11-est (1-2). A Unitednek ez volt a negyedik 11-ese, amit idén kapott, és az első, amelyet értékesített.

A 83. percben Kelly fejelhetett jó helyzetből, alig ment mellé a próbálkozás. A végén a United jól tartotta a labdát, és megnyerte a mérkőzést. A Liverpool továbbra is csak 2 pontos.

Eredmény – angol labdarúgó-bajnokság, 5. forduló

Liverpool – Manchester United 1-2 (0-0)

Liverpool, 45 ezer néző, vezette: Mark Halsey

Liverpool: Reina – Kelly, Skrtel, Agger (Carragher, 80.), Johnson – Shelvey, Allen, Gerrard – Sterling (Henderson 66.), Borini (Suso, a szünetben), Suarez. Menedzser: Brendan Rodgers

Manchester United: Lindegaard – Rafael (Welbeck, 90.), Ferdinand, Evans, Evra – Carrick (Scholes, a szünetben), Giggs, Valencia – Kagawa (Chicarito, 82.), van Persie. Menedzser: Sir Alex Ferguson

Gólszerzők: Gerrard (46.), illetve Rafael (51.), van Persie (81.)

Sárga lap: Reina (77.), illetve Scholes (58.), van Persie (84.)

Piros lap: Shelvey (39.)

Videó – a találkozó összefoglalója:


Ajánlott videó

Olvasói sztorik