Foci

Az Aranycsapat utolsó tagja is hazatér

aranycsapat (aranycsapat vonat)
aranycsapat (aranycsapat vonat)

Pénteken lesz Kocsis Sándor, a magyar Aranycsapat játékosának újratemetése. Az 1954-es vb gólkirályát Puskás Ferenc mellé, a Szent István Bazilika altemplomában helyezik örök nyugalomra.

Lóránt Gyula hamvait 2011 tavaszán hozták haza. Ezt követően az Aranycsapat kilenc játékosa közül már csak Kocsis Sándor nyugodott külföldön, Barcelonában, így joggal vetődött fel, hogy az ő hamvai is Magyarországra kerüljenek.

A felvetés mögé Kű Lajos olimpiai ezüstérmes, az Aranycsapat Alapítvány elnöke állt oda. Első lépésként a Kocsis-családdal kellett egyeztetni. Ifjabb Kocsis Sándor, a legendás játékos fia támogatta az ötletet. Ezt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere is  engedélyezte kezdeményezést. Végül Kű február 4-én, Grosics Gyula, a legendás „Fekete Párduc”  86. születésnapján rendezett ünnepségen jelentette be: Kocsis Sándor 83. születésnapján, szeptember 21-én lesz az újratemetés. A magyar válogatottban  68 mérkőzésen 75 gólt szerző legendás játékost a Szent István-bazilika altemplomában, Puskás Ferenc hamvai mellett helyezik örök nyugalomra.

Az eseményre számos híresség érkezik Barcelonából. Itt lesz a katalán klub elnöke, Sandro Rosell, de az egyetlen spanyol aranylabdás, Luisito Suárez is, aki korábban játékostársa volt Kocsisnak, valamint két korábbi Barcelona-ikon: Carles Rexach és az a Josep María Fuste, aki több mint 400 alkalommal ölthette magára a katalánok gránátvörös-kék mezét.

Videó – Kocsis-gólok:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik