Foci
magyar-valogatott(960x640)(1).jpg (magyar válogatott, )

Így juthat ki a válogatott a világbajnokságra

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2012. 09. 07. 14:47

Ma este 20 óra 30 perckor az andorrai Andorra la Vellaban megkezdi a magyar labdarúgó-válogatott azt a bő egy évig tartó a mérkőzés sorozatot, amelynek sikeres teljesítése esetén 28 év után újra kijuthat a 2014-es brazíliai világbajnokságra. Persze ehhez kell egy és más…

A világbajnokságra való kijutásnak egyetlen biztos módja az, ha megnyerjük „D” jelű a csoportot, az európai csapatokat tömörítő kilenc csoport győztese automatikusan résztvevő. Ez szinte lehetetlen kihívás, mivel a hat ország válogatottját tömörítő csoportban mellettünk Hollandia, Törökország, Románia, Észtország és Andorra is ott van. Ha csak az aktuális világranglistát vesszük alapul, ahol Egervári Sándor csapata 37., – a csoportban lévő csapatok közt a harmadik legjobb, viszont alig egy hónapja még másodikak voltunk – úgy akárcsak az Európa-bajnokság selejtezőjében a tisztes helytállásban reménykedhetünk. A hollandok (8. hely) és a törökök (35. hely) is megelőznek minket, így ha csak e papírformát vesszük figyelembe már most elkezdhetnénk építeni a 2018-as csapatot…

Egervári Sándor és a mára teljesen kialakult 22-24 fős kerete ugyanakkor másként, sportemberhez méltón gondolkodik. A szövetségi kapitány a csoportot rendkívül erősnek nevezte, ugyanakkor azt is elmondta elutazás előtt:Szeretnénk előrelépni, azaz a cél a második, vélhetően pótselejtezőt érő pozíció”

Hogy mi kell ehhez? Tény, a hollandok eddigi eredményeiket, rutinjukat, játéktudásukat, egyéni képességeiket tekintve is kimagaslanak a csoportból – szinte garantált az első helyük -, míg Andorra épp ellenkezőleg, lefelé lóg ki. A török, román, észt magyar négyes megközelítőleg azonos játékerőt képvisel.

Az biztos, minimum 20 pontot kell szerezzen a magyar csapat a második helyhez. Íme a recept: itthon az összes meccset hozni kell, idegenben Andorrát és Észtországot is verni kell, míg a román, török meccsből egyet legalább döntetlenre kell hozni. Ez éppen 7 győzelmet, egy döntetlent és 2 vereséget, azaz 23 pontot jelent, amivel megkockáztatjuk, akár a csoport elsőség is összejöhet.

A sport24 ilyen optimista, amit elsősorban a magyar labdarúgásban immár két éve zajló pozitív folyamatok mondatnak velünk. A szövetségben rend van. Egervári Sándor a közelmúlt történelméhez képest elképesztően régen, több mint két éve vezeti a válogatottat, ímmár a második világversenyre próbálja kivezetni a csapatot. Az állandóságnak és a nyugalomnak köszönhetően kialakult a masszív játékosállomány gerinc, amelynek zöme komoly bajnokságban futballozik – és most éppen futballozik – és kialakult a hozzájuk rendelt játékstílus is. Vannak olyan játékosaink, akiket Európában már nem kell bemutatni. Dzsudzsák, Hajnal, Juhász, Gera neve igazán jól cseng nemzetközi szinten is a klubfutballban.
Ugyanakkor ez a holland válogatott hatalmas pofont kapott júniusban az Európa-bajnokságon, átalakulóban van – mikor, ha nem éppen jövő kedden lehetne elkapni. A török és a román sem ugyanaz, mint 8-10 évvel ezelőtt, az észtek pedig ügyesek, ügyesek, de mi jobbak vagyunk náluk.

Na ezért fogunk legalább pótselejtezős, a csoport második helyén, és lehetőleg a négy legjobb csoportmásodik között végezni, ergo egyenes ágon, pótselejtező nélkül kijutni a világbajnokságra. Ehhez ma este teheti meg az első lépést az igazán támadószellemben felálló magyar nemzeti tizenegy.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.