Foci

Lassan halad az építkezés Brazíliában

brazília 2014, építkezés (brazília 2014, )
brazília 2014, építkezés (brazília 2014, )

Alig két évvel a brazíliai labdarúgó-világbajnokság előtt a mérkőzéseknek otthont adó stadionok felében még nem készültek el a munkák felével.

A legnagyobb lemaradás – a helyi sportminisztérium friss jelentése szerint – Natalban van, ahol a készültségi állapot 30 százalékos, de nem sokkal tartanak előrébb Porto Alegrében sem, ahol a szükséges teendők 33 százalékát végezték el augusztussal bezárólag. Manausban 44, Curitibában 45, Cuibában pedig 47 százaléknál jár az építkezés, felújítás. A nyitómérkőzés helyszínén, a Sao Pauló-i Corinthians stadionban 48 százaléknál tart a kivitelezés.

Jobb a helyzet viszont a 2013-as Konföderációs Kupán és az egy évvel későbbi vb-n a döntőnek otthont adó Rio de Janeiró-i Maracanában, ahol már a munkálatok 62 százalékával végeztek. A legjobban Fortalezában és Belo Horizontében állnak a beruházással, ezeken a helyszíneken 87, illetve 78 százalékos a készültségi szint, ami már csak azért is indokolt, mert ezekben a stadionokban is rendeznek mérkőzéseket a Konföderációs Kupán. Hasonló a helyzet Brazíliavárosban (72 százalék) és Salvado de Bahíában (70). Recifében viszont még csak 51,6 százalékon állnak.

A nemzetközi szövetség (FIFA) várhatóan november elején határoz arról, hogy rendezhet-e mérkőzéseket Recife és Salvador a 2013-as „felvezető” tornán, melyen Rio de Janeiro, Brazíliaváros, Belo Horizonte és Fortaleza biztosan házigazda lesz. Jérome Valcke, a FIFA főtitkára a múlt héten úgy fogalmazott Rióban, hogy Brazília a vb-előkészületeket illetően jó úton halad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik