Foci

Pofára esnek a nagy mellénnyel érkező külföldiek

Wesley Sonck (wesley sonck, újpest fc, újpest fc, )
Wesley Sonck (wesley sonck, újpest fc, újpest fc, )

Újpesten a belga edző kevésnek érzi csapatát, ezért belehúz: európai szinten is jegyzett csatárt igazolhatnak. A lila-fehér klub - a Nemzeti Sport információi szerint - előrehaladott tárgyalásokat folytat Wesley Sonckkal, az ötvenötszörös belga válogatott támadóval. Ebben semmi meglepő nincs.

Nyáron a Megyeri útra is neves edző érkezett. Jos Daerden megnyilvánulásaiból jól látszik, az önbizalmával nincsen gond.

Erősítés címén szétnézett a tulajdonos érdekeltségébe tartozó „padláson és pincében”, és leigazolták az ott “porosodó fölösleget” mondván: szar ez a magyar bajnokság, idehozunk egy-két Belgiumban és egyéb érdekeltségeinknél mellőzött spílert, aztán majd lefutballozzuk a mezőnyt.

A bajnokságból eltelt hat forduló, oszt Jos Darerdent gyorsan felébresztette a magyar futballvaló: hiába hozta ide gólfelelősnek például Yadin Zarist – a nagyhírű izraeli másodosztályból!!! – ő biza’ nem fogja megváltani a világot. Ahogy valószínüleg a kongói Bavon Tshibuabua sem. Az Újpest ugyanis jelenleg a 12. helyen áll a bajnokságban, éppen annyi ponttal (5), mint a 15., kiesőhelyen álló Kecskemét.

Mert persze szar ez a magyar foci, de annyira nem, hogy tucatlégiósokkal is eredményt lehessen elérni. Ezért jó edző Jos Daerden. Hamar felismerte: szüksége van olyan játékosra, akinek – ugyan már túl van a zeniten (34 éves) – 55-szörös belga válogatottként alighanem több futball van a kislábujjában, mint a többi friss szerzeményben együttesen. És szüksége lesz még másra is…

Wesley Sonck
Született: 1978.08.09. Ninove (Belgium)
Magasság: 174 cm
Súly: 74 kg
Poszt: csatár
Klubjai: Molembek, Ekeren, Beerschot, Genk, Ajax, Mönchengladbach, Club Brugge, Lierse
Belga gólkirály: 2002, 2003 
Válogatottság/gól: 55/24

A nagyképűség, a magyar futball lekezelésének hibájába az utóbbi időben minden messziről érkezett ember beleesett. Kezdte a Fradi az angol Bobby Davisonnal, aki többségében a szigetország harmadik vonalából idehozott játékosokkal – akiknek nevét megjegyezni sem volt érdemes – akarta visszaállítani a klub renoméját. Pofára esett.

Megjárta Sousa is, hiszen kezdetben olyan spanyol kettőből szerződtetett labdarúgókkal próbálkozott, akiknél itthon a Videoton tarcsiban is volt jobb… Az utóbbi fél évben – különösen az MTK elleni Magyar Kupa-vereséget követően – szerényebb lett, láthatóan átértékelte a helyzetet. Ma már magasabb szinten jegyzett és bizonyított játékosokkal próbálkozik, lásd például Kaká.

Pórul járt, nem ért el eredményt a Honvédnál Morales sem. Tán nem véletlen, hogy az új olasz trénernek Marco Rossinak nem engedték már, hogy mindenféle szedett-vedett külföldi játékost idehozzon, többségében  inkább saját nevelésben bíznak mostantól ők is.

Szögezzük le: pénztárcához mérten jelenleg két út látszik követendőnek a magyar labdarúgásban. Ha kevés pénzed van – MTK, Honvéd -, akkor bízz magadban és nevelj! Ha sok – Videoton, Debrecen, Diósgyőr, Győr -, akkor igazolj olyanokat, akik már bizonyítottak magasabban jegyzett bajnokságban!

Mindkét út helyesnek látszik, melynek következtében a magyar klubfutball színvonala szépen lassan, de biztosan emelkedik.

Videó – Wesley Snock vérbeli csatár. A Genk színeiben 93 meccsen 67-szer volt eredményes:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik