Foci

Telkiben Kubalára emlékeznek

A Telki Sporthotelben megszervezett football fesztiválon este nyolc óráig négy pályán egyszerre ünneplik a labdarúgást különféle programokkal.

Telki edzőközpontjában zajló egésznapos Foci Fesztiválon a hagyományos labdarúgás mellett futsal, strandfoci és lábtenisz mérkőzéseken is részt vehetnek a látogatók.

A Telkiben rendezett családbarát rendezvény mottója – „Mindenki labdába rúg” – is arra utal, hogy a szervezők azt szeretnék, ha a vakáció utolsó napján mindenki kedvet kapjon a focihoz, és népszerűbbé tegyék a sportágat.

A program kiemelt eseménye a Kubala Kupa, amelyen az Espanyol és Barcelona Öregfiúk mérkőznek meg a Magyar Öregfiúk Válogattal. A szervezők így állítanak emléket a sportág egyik legnagyobb egyéniségnek, Kubala Lászlónak. A rendezvény együttműködő partnere, a Vasas Kubala Akadémia névadója születésének 85. évfordulója alkalmából szoborállítással is tisztelgett.

A két katalán klub játékosai szombaton megkoszorúzták Kubala szobrát a Vasas Fáy utcai sporttelepén. Az ünnepségen részt vett Carlos Kubala, a kiváló labdarúgó fia, továbbá ott voltak a Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia (VLKA), valamint a piros-kék klub vezetői is. Rabatin József, a VLKA társtulajdonosa beszédében kiemelte, hogy egy nagy álom vált valóra, amikor a Vasas fociakadémiája tavaly decemberben felvehette a Kubala nevet.

“Nagy megtiszteltetés, de egyben hatalmas felelősség is ez” – jelentette ki. “A gyerekeknek egy olyan példakép kell, mint Kubala, aki a Vasastól indult és a Barcelonáig jutott el. Hitvallását – akarni, tudni, játszani – az élet minden területén alkalmazni lehet” – tette hozzá.

Carles Rexach, az FC Barcelona öregfiúk csapatának szakmai vezetője, a katalán klub egykori technikai igazgatója a rögtönzött sajtótájékoztatón méltatta Kubala László nagyságát, s úgy fogalmazott, hogy a Barcelonánál tulajdonképpen ő fektette le a labdarúgás alapjait. Tőle származik az a fontos kijelentés, amihez a katalán csapat ma is tartja magát, hogy “nem szabad elveszíteni a labdát”.

“Valójában betege volt a focinak, s még egy gyerekmeccs mellett sem tudott úgy elmenni, hogy ne kereste volna az ifjú tehetségeket. Ebből valamit talán én is örököltem tőle” – jelentette ki a jelen talán legjobb labdarúgójának, Lionel Messinek a felfedezője, majd emlékezetett arra, hogy éppen Kubala miatt kellett a Barcelona stadionjának befogadóképességét a kétszeresére növelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik