Foci

Mourinho és Essien újra egymásra találtak

Michael-Essien (Michael-Essien)
Michael-Essien (Michael-Essien)

Az átigazolási szezon utolsó napján több érdekes üzlet is köttetett a nemzetközi labdarúgásban, ezekből szemezgettünk.

Lezárult a nyári átigazolási időszak, az utolsó órákban is megmozgatták magukat a nagycsapatok egy kis erősítés érdekében. Talán a legmeghökkentőbb klubváltás pénteken Michael Essien nevéhez köthető, a világ egyik legrakkolósabb középpályását ugyanis kölcsönadta a Chelsea a Real Madridnak – ez is ritka.

Abból a szempontból ugyanakkor korántsem meglepő Essien klubváltása, hogy a Real vezetőedzője az a José Mourinho, aki 2005-ben 24,4 millió fontot sem sajnált a ghánaira. Akkor sokan vakargatták a fejüket, ám végül a portugálnak lett igaza.

A Tottenham is nagyot hajrázott, ugyanis nem csak a kapusposzton erősített Hugo Lloris megszerzésével – ami a maga 10 millió font körüli kiadásával bombaüzletnek mondható -, de megszerezte a támadósorba a Fulhamtől Clint Dempseyt 6 millióért. Közben távozója is akadt a Spursnek, Rafael van der Vaart visszatért korábbi klubjához, a Hamburghoz, ő érte 10 milliót utaltak a kikötővárosiak.

Pénteken írtunk róla, hogy André Villas-Boas egykori játékosát, Joao Moutinhót szerette volna a csapatban látni, ám a transzfer végül nem jött össze a határidőig, a játékos így a Portóban maradt.

Roberto Mancini fenyegetőzése bejött, a tréner ugyanis korábban a távozását is meglebegtette, ha nem erősítheti meg a bajnok keretét. Nos, a City dúsgazdag vezetői vették a lapot és öt játékost, Scott Sinclairt, Maicont, Matija Nastasicot és Richard Wrightot is leigazolták, majd a kései órákban érkezett 18 millióért Javi Garcia a Benficából.

Olaszországban viszonylag csendes volt az átigazolási szezon utolsó napja: a Roma kölcsönadta Boriellót Tőzsér Dániel együttesének, a Genoának; Luca Toni több évnyi vándorlás után visszatért Firenzébe; Nápolyban pedig a nyár legnagyobb erősítése az volt, hogy sikerült hosszabbítani Edinson Cavanival.

Giovanni dos Santos idő közben visszatért Spanyolországba, a Tottenhamet hagyta ott a Mallorca kedvéért. Málagában folytatja Roque Santa Cruz mellett Javier Saviola is, a Celta Vigo pedig az Arsenaltól bérelt egy csatárt, a dél-koreai Park Chu-Young egy évre érkezik kölcsönbe.

Németország kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Barcelona kölcsönadta a PSV korábbi csapatkapitányát, a Katalóniában mellőzött Ibrahim Affelayt a Schalke 04-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik