Foci

Így ábrándulhatunk ki a magyar fociból

mtk-újpest (mtk, újpest fc, )
mtk-újpest (mtk, újpest fc, )

Divat szidni a magyar labdarúgást, de a benne dolgozók ne csodálkozzanak, ha egy s más kiveri a biztosítékot a szurkolóknál.

Akadtak rangadók (Fotó: MTI)

A hétvégén rendezték meg a labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulóját. Voltak gólok, szép passzok, meg minden, de ha valaki egy kicsit jobban figyelte az eseményeket, tökéletesen ki is ábrándulhatott az egészből.

Jól mondta Kemenes Szabolcs, a Honvéd kapusa a pepsifoci.hu-nak adott kíméletlenül őszinte és szimpatikus interjújában, hogy mi valamilyen más sportágat űzünk. És akkor ő ezzel még csak a játék minőségére gondolt.

Ott van azonban a körítés. Ebből szemezgettünk: ez volt a hétvége öt legszánalmasabb történése.

1. Van, aki forrón szereti

A Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottsága csütörtökön bejelentette, hogy három NB I.-es meccs időpontját megváltoztatja a hőség miatt. Így a Fradi szombaton nem 14 órakor, hanem negyed 5-től fogadta a Honvédot, a Győr fél 7-kor a Kecskemétet, a Diósgyőr este háromnegyed 8-kor a Siófokot.

A Kaposvár a Pécs csapatát fogadta 16 órakor, a somogyiak szerették volna későbbre tolni a mérkőzést a hőség miatt, az MLSZ válasza viszont csak ennyi volt: NEM. Indoklás: „Extrém körülmények között is le lehet játszani a mérkőzést.”

Kérdésünk csak annyi, mint a kisgyereknek, aki folyton értetlenkedik: MIÉRT? Miért nem szabad kisökörnek, amit szabad Jupiternek? A három eltolt meccs ráadásul tévés találkozó volt, így aki akarta, a hűvös szoba foteljében is végignézhette az aranylábúakat.

2. „Szerintem nem volt az”

Egy kollégám a Corvin Tetőn svéd fiatalokkal találkozott még pénteken. A véletlen beszélgetés alatt az egyik srác elárulta, ő bizony szereti a focit, és hallott arról, hogy a Fradi-Honvéd nagy rangadó errefelé, vett is rá jegyet, büszkén mutatta a szurkolói kártyáját. Igen, nagy rangadó, főleg, ha lenne normális Fradi, de nincs. Normális Honvéd sincs, de mivel a piros-feketék vezetik a bajnokságot, ezt a kijelentés nyomban vissza is szívjuk.

Moniz is bemutatkozott a Fradi kispadján (Fotó: MTI)

Nem tudjuk, milyen egy svéd rangadó, de a szombati összecsapás, amelyet a Honvéd 2-0-ra megnyert, mondjuk úgy, KÜZDELMES meccs volt. Nyomokban tartalmazott labdarúgást. Na, és a körítés. A magyar bonyolult nyelv, a svédek biztos nem értették a „buzi Kispest”, „a kispesti cigányok, …tok az anyátok” vagy az „utálunk szar Ferencváros” rigmusokat. Meg a hangosan beszélőt sem, aki totális szereptévesztésben dolgozott aznap.

„Sárga lapot kapott Grúz Tamás, szerintem nem volt az” – mondta barátunk. Majd nem sokkal később: „Megkérem a vendégdrukkereket, hogy intelligenciájukhoz mérten szurkoljanak.”

Csak normáliséknál lenne ilyenkor alap a felmondólevél kézbesítése.

3. Hálószaggatás és ragasztás

Nem tudom, miért is vagyok felháborodva azon, hogy sem Pakson, sem az MTK-pályán nem volt megfelelő a háló a bajnoki előtt. Konkrétan lyukas volt. Naná, mert akkora gólokat lőnek a srácok az edzéseken, hogy szétszakad a háló. Ugye?

Nem vicc, az MTK játékosai az Újpest elleni rangadón (mert ide is mehetett volna ezen a címen svéd cimboránk) celluksszal ragasztották össze a hálókat a kezdés előtt, a kezdés pillanatában. Tévés meccs volt, külföldön egy ilyen 5-6 perces csúszás eurótízezrekbe került volna.

Videó – hálóragasztás a la Hongrie:

4. Hánytak, ne bántsuk őket!

A Pécs azon a bizonyos kaposvári meccsen (1-1 lett) kettős emberelőnyben játszott majdnem félórát, de mégsem tudta megnyerni a találkozót. Merészelték füttyökkel jelezni a drukkerek, hogy ez nem tetszett nekik. Erre Feleki Attila, a PMFC ügyvezetője kifakadt a fordulót értékelvén:

„Negyven fok, végigküzdve egy szinte megnyert mérkőzést, amit végig irányítottunk, és a hidegzuhany a végén nyilván nagyon fájó!

De ennek ellenére az mégis elfogadhatatlan részemről, hogy néhány néző fújogva elküldi a hozzá kisétáló és őket megtapsoló játékosokat! Miért is? Hány és hány játékos volt, aki megtett mindent a pályán, erőn felül küzdött a hőségben, sokkal jobban játszott azonos létszámnál is az ellenfelénél, és igen: voltak sajnos néhányan, akik nem tudtak már eléggé koncentrálni a fáradság és hőség közepette, hogy felkerüljön az „i”-re a pont. Ki tudta a lelátón, hogy a szünetben az öltözőben voltak, akik hánytak, voltak, akik rosszul voltak a hőségtől, de kimentek és küzdöttek minden erejükkel, nyerni akartak mindenkinek!”

„Komoly Clubnak komoly szurkolótábora van, akik 0-2 esetén is űzik, hajszolják az övéiket a győzelembe, akik egy kudarc után lelket öntenek, vagy egy rossz szériában még jobban szurkolnak.(…) ahogy a mondás is tartja: bajban ismerni meg a barátot – a csapatnak akkor még nagyobb szüksége van az igazi szurkolóira, ha segítségre szorul! Az igazi szurkoló nem a győzelemnek szurkol, hanem a csapatának, a PMFC-nek!”

No komment a részünkről (bár azért a Club az jó lenne, ha klub lenne), a pécsi drukkerek részéről pedig meglesz a komment pénteken, a következő hazai bajnokin. Ebben biztosak vagyunk.

5. Sértődés

A Kecskemét kapuját Antal Botond őrizte a Győr elleni meccsen, amíg ki nem állították. Török László, a kecskemétiek vezetőedzője azért állította be a kapuba a fiatal, tehetséges, hórihorgas kapust, mert ő nem vonalkapus, mint Németh Gábor, jobban ki tud mozdulni a beívelésekre, pontrúgásokra.

A Győr 5-1-re nyert, Antal kiállítása után Németh beállt (300. NB I.-es meccsén), a KTE 5 forduló után 2 ponttal a 14,. helyen áll. Hétfőn jött a hír, Bori Gábor és Németh Gábor is távozhat, utóbbi megsértődött, amiért kikerült a kezdőből. Megint csak egy kérdésünk van: MIÉRT sértődik meg egy rutinos játékos? Miért érzik béreltnek a helyüket a „rutinos” magyar játékosok? Miért elképzelhetetlen ez a hozzáállás Hegyeshalmot átlépve?

A bónuszrovatban még helyet kaphat pár információ: például Kondás Elemér, a Debrecen szakvezetőjének fél mondata, miszerint kihozták a maximumot a Pápa elleni meccsből. Tudniillik keservesen és kínlódva verték meg a liga egyik leggyengébb csapatát. Vagy a Fradi és a Nemzeti Sport sztorija: az NSO állítólag feltörte a zöld-fehérek honlapját, és hamarabb tett ki egy cikket (Milan Peric leigazolásáról), mint ahogyan az élesben megjelent volna a fradi.hu felületén. Esetleg az a tény, hogy a Debrecen és a Fradi 2000-2500 ember előtt játszotta le soros bajnokiját.

Toporgunk egy helyben, ez a nagy büdös helyzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik