Foci

Csak az edzőket nem érdekli a spanyol Szuperkupa-döntő

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo (lionel messi, cristiano ronaldo, )
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo (lionel messi, cristiano ronaldo, )

Csütörtökön késő este a Real Madrid Barcelonába látogat a spanyol Szuperkupa-döntő első mérkőzésén.

Messi és Cristiano Ronaldo is főszereplő lehet (Fotó: AFP)

Csütörtökön késő este rendezik az idény első El Clásicóját (amit három még biztosan követ a szezon során), vagyis a Barcelona és a Real Madrid csúcsrangadóját. A Barca kupagyőztesként, a Real bajnokként jutott be a fináléba. A találkozó apropója a spanyol Szuperkupa, a két mérkőzésen eldőlő párharc első felvonását Barcelonában, a visszavágót a jövő héten szerdán a fővárosban rendezik majd.

Talán nem meglepő, hogy ez a két együttes hódította el legtöbbször a trófeát, amelyért 1982 óta küzdenek meg minden évben a csapatok. A katalánok tízszer, a blancók nyolcszor vihették haza a serleget. A gránátvörös-kékek a kupa meghatározói az elmúlt években, ugyanis 2009-ben az Athletic Bilbao, 2010-ben a Sevilla, tavaly pedig a Real Madrid ellen bizonyultak jobbnak.

A Barcelona új trénere, Tito Vilanova nem a Szuperkupa elhódítását tartja a szezon legfontosabb céljának:

„Nem fogok nagyon az eredményen lovagolni, szeretném nyugodtan kitanulni a szakmát. Sajnálom, de vannak ennél fontosabb dolgok is az életemben. Tudom, hogy ez sem elhanyagolható, de nem tudnám úgy rendesen végezni a dolgom, ha attól félnék, hogy mi lesz, ha veszítünk. Egyik csapat sincs a legoptimálisabb állapotában jelenleg, így nincs is nagy különbség a két együttes között.”

José Mourinhót, a Real portugál vezetőedzőjét sem hatja meg különösebben a Szuperkupa-döntő, ő boldogabb lenne más trófeákkal a szezon végén:

„Egy rivális elleni mérkőzés még akár egy nyári tornán is nagyon fontos, de azt el kell ismerni, hogy a Szuperkupa a legkevésbé érdekes abból a négyből, amire hajtunk. Nincs párhuzam a végeredmény és a szezon további része között. Tavaly például elveszítettük a Szuperkupáért folytatott csatát, majd bajnokok lettünk, rekordokat döntögetve. Az Internél ugyanez történt velem, majd a szezon végére mi nyertük a bajnokságot, a Bajnokok Ligáját és az Olasz Kupát. A Chelsea-vel pedig megnyertük a Szuperkupát, de nem lettünk bajnokok” – hangzott a luzitán nyilatkozata.

A portugálnak egyébként beszólt Johan Cruyff, a Barca legendája. Mi is írtunk róla, hogy a szakember elhagyná a Special One becenevet és áttérne az Only One-ra, vagyis Az Egyetlenre.

„Igen, az egyetlen, aki ilyen őrültséget tud állítani. Kényszerzubbony illene egy ilyen emberre” – mondta a holland, aki páratlan karrierje során háromszor hódította el az Aranylabdát.

Ami a csapatokat illeti, a házigazdáknál már akár játszhatna is a friss szerzemény, Alex Song, őróla a meccs előtt dönt a szakmai stáb. Egyébként mindenki egészséges a gránátvörös-kék oldalon, Éric Abidal és Thiago Alcantara azonban nincs a legfittebb állapotban, így ők nagy valószínűséggel kihagyják az odavágót. Ennek köszönhetően akár pár fiatalt is jelölhet Vilanova a keretbe, mint például Isaac Cuencát.

Madridban az biztos, hogy a hétvégén lesérült Pepe nem játszik, az edzői stáb nem akar kockáztatni az ő esetében. A hírek szerint Raul Albiol helyettesítheti majd, mivel Ricardo Carvalho a Queens Park Rangersszel tárgyal. Nuri Sahin is nagy valószínűséggel kimarad a keretből, őt a Liverpool és az Arsenal vinné, Kaká ugyanakkor bevethető lesz, Mourinhón múlik, hogy kap-e lehetőséget.

Lionel Messire ezúttal sem árt majd figyelnie a Realnak, tekintve, hogy minden sorozatot figyelembe véve már 13 gólnál jár 19 mérkőzésen az ősi rivális ellen. Ugyanakkor a bűvös szám a jelek szerint megbabonázta őt, ugyanis a legutóbbi négy mérkőzésen, összességében immáron 362 perce nem talált be a rangadókon. Nála többször egyébként csak egyetlen Barcelona-játékos, Cesar Rodriguez zörgette meg a blancók hálóját, ő 14-szer volt eredményes, vagyis ne legyenek kétségeink afelől, hogy előbb vagy utóbb újabb házi rekordot dönt majd meg az argentin zseni.

Az odavágót magyar idő szerint 22 óra 30 perctől rendezik a Nou Campban, a játékvezető a 40 esztendős Carlos Clos Gómez lesz.

Várható kezdőcsapatok

FC Barcelona: Valdés – Alves, Puyol, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Fábregas – Pedro, Messi, Iniesta

Real Madrid: Casillas – Arbeloa, Albiol, Ramos, Marcelo – Khedira, Alonso – Di María, Özil, Ronaldo – Higuaín

Ajánlott videó

Olvasói sztorik