Foci

A bírók érzékenységén meccsek múlhatnak?

játékvezető (játékvezető, )
játékvezető (játékvezető, )

Az MLSZ a bajnoki rajt előtt felhívta az első és másodosztályú csapatok figyelmét, hogy ne sportszerűtlenkedjenek a játékvezetővel és segítőivel.

A klubvezetők és az MLSZ vezetése között június 9-én lezajlott megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a játékvezetőket érő indokolatlan és olykor durva kirohanások nem szolgálják a labdarúgás érdekeit. Annak érdekében, hogy ez a jelenség visszaszoruljon, az MLSZ levélben hívta fel a klubvezetők figyelmét a szabályokra.

Azonban ha a mérkőzés hevében előforduló fegyelmezetlenségek szankcionálása a hét végétől a bíró érzékenységén múlik majd, lehet, hogy a szigor többet árt majd, mint használ.

A labdarúgás szabálykönyve így rendelkezik:

– a játékvezető fellép a nem megfelelően viselkedő csapatvezetőkkel szemben és belátása szerint elküldheti őket a játéktérről és annak közvetlen környezetéből
– ennek a szabálynak a betartatásáért a negyedik játékvezető felel
– sárga lapos figyelmeztetés jár annak a játékosnak, aki a játékvezető ítélete ellen szavakkal vagy mozdulatokkal tiltakozik
– a szabály vonatkozik a csere- és a lecserélt játékosra is.
– a csapatkapitánynak, noha felelős csapata magatartásáért, nincsenek különleges jogai
– kiállítással kell sújtani azt a játékost, aki goromba, durva vagy sértő kifejezéseket használ, illetve mozdulatokat tesz.

A mérkőzésen sportszerűtlen magatartást tanúsító labdarúgó és sportszakember viselkedéséért a sportszervezete is fegyelmi felelősséggel tartozik.

A levél felhívja a csapatok figyelmét arra, hogy az MLSZ Játékvezető Bizottsága az idézett szabályok következetes betartását kiemelt figyelemmel kéri számon a játékvezetőktől, annak érdekében, hogy a labdarúgás megítélése ezen a téren is javuljon, közelítsen a fair-play – az UEFA és a sportszerető közvélemény által elvárt – szelleméhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik