Foci

Futács a Leicester Cityhez szerződött

futács (futács márkó, )
futács (futács márkó, )

Futács Márkó, az U21-es válogatott csatára szerdán aláírt a Leicester City együtteséhez. Az átigazolásról a klub honlapja számolt be.

Arra már korábban is jó esély volt, hogy Futács Márkó a szigetországban folytatja, hiszen azok után, hogy biztossá vált, távozik az angol másodosztálytól, a Championshiptől búcsúzó Portsmouthból, több angol klub is érdeklődött utána. Köztük volt, és a legkomolyabbnak bizonyult a Leicester City, amellyel szerdán hároméves szerződést írt alá a ferencvárosi nevelésű csatár.

Futács Nigel Pearsonnak, a Leicester vezetőedzőjének figyelmét tavaly decemberben hívta fel magára, amikor még Portsmouth-játékosként bombagólt lőtt a Leicesternek.

Nigel Pearson a klub honlapjának elmondta, bár Márkó még csak egy éve van Angliában, bizonyította, hogy fizikálisan és mentálisan is érett rá, hogy sikeres legyen ezen a szinten, és nagyon örül, hogy a magyar támadó csatlakozott csapatához. A Leicester szakvezetője kifejtette: Futács magasságával megnőttek a variációs lehetőségei a támadójátékban, de óva intett attól, hogy bárki alábecsülje Márkó technikai képzettségét.

Futács a Ferencváros neveltje, a zöld-fehérektől 16 évesen került Franciarországba, az As Nancy csapatához. Innen Németországba vezetett útja, a Werder Bremenhez szerződött, akik az Ingolstadtnak adták kölcsön. Ezt követően újabb országváltás következett, és a Championshipben szereplő Portsmouth igazolta le.

“A Portsmouth már az idény közben élt opciós jogával, így tulajdonképpen automatikusan meghosszabbodott a szerződésem, a csődhelyzet miatt azonban a bajnokság végén újra kellett tárgyalni a megállapodásomat. Mivel a klub minden szempontból előnytelen feltételeket ajánlott, továbbá én a Championshipben akartam folytatni az angliai pályafutásomat, nem írtam alá, ezért szabadon igazolhatóvá váltam. Nyáron több másodosztályú egyesülettel is hírbe hoztak, érdeklődött a Barnsley, a Watford és a Crystal Palace is, de végül a Leicester City mellett döntöttünk, mert ez a csapat volt a leghatározottabb, és a céljai is szimpatikusak” – nyilatkozta a magyar támadó.

“Sokat tanultam Portsmouthban, a szakmai stáb külön foglalkozott velem, és bár jól tudom, messze nem vagyok még kész futballista, már nem egy tapasztalatlan támadót lát viszont az az edző, aki pályára küld. Péntektől készülök együtt a kerettel, vasárnap óta Ausztriában edzőtáborozunk. Több a fiatal a csapatban, mint volt Portsmouthban, remélem, a társaság is összetartóbb lesz, mert az előző együttesnél hiányoltam, hogy a pályán kívül keveset voltunk együtt. Edzések után mindenki rögvest sietett haza, holott Németországban azt szoktam meg, hogy a szabadidőnk egy részét is a srácokkal töltjük. Amúgy mindenki kedvesen fogadott, ismertek is, hiszen az első Championship-gólomat éppen a Leicester ellen szereztem. Az előző idényt öt találattal és három gólpasszal zártam, ezt a teljesítményt jó lenne megduplázni a 2012-2013-as szezonban.”

Futács Márkó az U20-as válogatottal az egyiptomi U20-as világbajnokságon 2009-ben bronzérmet szerzett. A labdarúgó menedzsere, Filipovics Vladan is megszólalt az átigazolást követően.

“Több országból is kerestek, adódott orosz és ukrán lehetőség is, de nem is jutottunk el a tárgyalóasztalig, mert Márkóval abban állapodtunk meg, hogy Angliában próbálok csapatot találni neki. Holott nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a keleti ajánlatok anyagilag sokkal előnyösebbek lettek volna. Ám most a szakmai kihívás volt az elsődleges. Championshipben nagy kincs az olyan támadó, mint amilyen Márkó: remek testi adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor kifejezetten labdaügyes – és az előző szezonban bizonyította, hogy gólerős is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik