Foci

Nem tudni még, milyen lesz az új nemzeti stadion

Nincs győztese az új nemzeti labdarúgó-stadionnal kapcsolatos városépítészeti ötletpályázatnak, a bírálóbizottság ugyanakkor három pályázatot díjazott, további hét művet pedig megvételre érdemesnek talált.

Nagy Ervin országos főépítész, a bírálóbizottság elnöke a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: egyetlen pályamű sem tudott a terület egészére teljes, kifogástalan megoldást kínálni, ezért nem osztottak ki első díjat.

Az ötletpályázaton induló tervezőknek nemcsak a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukcióját, hanem valójában egy egész városrészt – a Keleti pályaudvar, Stefánia út, Dózsa György út és Puskás Ferenc Stadion metróállomás közötti területet – kellett „megálmodniuk” úgy, hogy a 2016-ra felépülő nemzeti labdarúgó-stadion városépítészeti és közlekedési szempontból is tökéletes helyre kerüljön.

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: a beruházás következő lépése az építészeti tervpályázat kiírása lesz, ez várhatóan ősszel történik majd meg.

„A tervpályázat során már nem csak ötleteket, ajánlásokat, megfontolásra érdemes felvetéseket várunk majd a mérnököktől, hanem konkrét terveket. Bár elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a két körös pályáztatás, de az építész szakma javasolta ezt a megoldást, amit mi természetesen teljesítetünk.

A legfontosabb cél ugyanis, hogy a lehető legalaposabban előkészítsük a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukcióját, és benne az új nemzeti stadion építését. A most megjelent ötletek részletes feldolgozása nagyjából két hónapot vesz igénybe, így kora ősszel indulhat az építészeti tervpályázat. Ebben a kiírásban például már az is szerepel majd, hogy milyen tájolása legyen az új stadionnak, milyen funkciók legyenek benne és az UEFA milyen előírásainak feleljen meg” – mondta Vígh László.

„Ahogy a futballban is, mielőtt valaki kijut a világbajnokságra felkészítő mérkőzéseket játszik. Ez a városépítészeti pályázat is egy ilyen barátságos felkészítő mérkőzés volt a magyar építészek számára. Azt várjuk tőlük, hogy a következő fordulóban, immár az új nemzeti stadionra és környezetére vonatkozó tervpályázaton legyőzzék külföldi vetélytársaikat. Ebben minden segítséget igyekszünk megadni” – tette hozzá Nagy Ervin.

A díjazottak

II. helyezett: Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. – díj: 4 500 000 forint

III. helyezett: Mérték Építészeti Stúdió Kft. – díj: 3 500 000 forint

IV. helyezett: Sagra Építész Kft., Creatio Kft., Építészlabor Bt. – díj: 3 000 000 forint

Kiemelt megvételben részesített pályaművek:

4D Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint
MCXVI építészműterem Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint
Nart Építész Műterem Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint
B3 Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint

Megvételben részesített pályaművek:

M-Teampannon Kft., Város-Teampannon Kft. – megvételi összeg: 1 000 000 forint
RB-Stúdió Építésziroda – megvételi összeg: 1 000 000 forint
Napur Architect Kft. – megvételi összeg: 1 000 000 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik