Nem tudni még, milyen lesz az új nemzeti stadion

Nincs győztese az új nemzeti labdarúgó-stadionnal kapcsolatos városépítészeti ötletpályázatnak, a bírálóbizottság ugyanakkor három pályázatot díjazott, további hét művet pedig megvételre érdemesnek talált.

Nagy Ervin országos főépítész, a bírálóbizottság elnöke a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: egyetlen pályamű sem tudott a terület egészére teljes, kifogástalan megoldást kínálni, ezért nem osztottak ki első díjat.

Az ötletpályázaton induló tervezőknek nemcsak a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukcióját, hanem valójában egy egész városrészt – a Keleti pályaudvar, Stefánia út, Dózsa György út és Puskás Ferenc Stadion metróállomás közötti területet – kellett „megálmodniuk” úgy, hogy a 2016-ra felépülő nemzeti labdarúgó-stadion városépítészeti és közlekedési szempontból is tökéletes helyre kerüljön.

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: a beruházás következő lépése az építészeti tervpályázat kiírása lesz, ez várhatóan ősszel történik majd meg.

„A tervpályázat során már nem csak ötleteket, ajánlásokat, megfontolásra érdemes felvetéseket várunk majd a mérnököktől, hanem konkrét terveket. Bár elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a két körös pályáztatás, de az építész szakma javasolta ezt a megoldást, amit mi természetesen teljesítetünk.

A legfontosabb cél ugyanis, hogy a lehető legalaposabban előkészítsük a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukcióját, és benne az új nemzeti stadion építését. A most megjelent ötletek részletes feldolgozása nagyjából két hónapot vesz igénybe, így kora ősszel indulhat az építészeti tervpályázat. Ebben a kiírásban például már az is szerepel majd, hogy milyen tájolása legyen az új stadionnak, milyen funkciók legyenek benne és az UEFA milyen előírásainak feleljen meg” – mondta Vígh László.

„Ahogy a futballban is, mielőtt valaki kijut a világbajnokságra felkészítő mérkőzéseket játszik. Ez a városépítészeti pályázat is egy ilyen barátságos felkészítő mérkőzés volt a magyar építészek számára. Azt várjuk tőlük, hogy a következő fordulóban, immár az új nemzeti stadionra és környezetére vonatkozó tervpályázaton legyőzzék külföldi vetélytársaikat. Ebben minden segítséget igyekszünk megadni” – tette hozzá Nagy Ervin.

A díjazottak

II. helyezett: Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. – díj: 4 500 000 forint

III. helyezett: Mérték Építészeti Stúdió Kft. – díj: 3 500 000 forint

IV. helyezett: Sagra Építész Kft., Creatio Kft., Építészlabor Bt. – díj: 3 000 000 forint

Kiemelt megvételben részesített pályaművek:

4D Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint
MCXVI építészműterem Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint
Nart Építész Műterem Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint
B3 Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1 500 000 forint

Megvételben részesített pályaművek:

M-Teampannon Kft., Város-Teampannon Kft. – megvételi összeg: 1 000 000 forint
RB-Stúdió Építésziroda – megvételi összeg: 1 000 000 forint
Napur Architect Kft. – megvételi összeg: 1 000 000 forint

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.