Foci

Iniesta lett a legjobb, tíz spanyol az Eb-csapatában

andres-iniesta (andres iniesta, )
andres-iniesta (andres iniesta, )

A spanyol Andrés Iniestát, az FC Barcelona középpályását választották a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság legjobb játékosának.

Andres Iniesta nem véletlenül kapta meg a díjat az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), ugyanis a 4-0-ra megnyert döntő legjobbja is lett egyben, így 2008 után ismét egy spanyol labdarúgó kapta az elismerést: a svájci-osztrák kontinenstorna legjobbja ugyanis Xavi lett.

Az UEFA technikai igazgatója, Andy Roxbuirgh arra a kérdésre, hogy miért nem a sokák által dícsért Andrea Pirlóra esett a választás, így reagált: “Pirlo remek játékos, nagyszerű képességekkel, de a döntőben a társai nem segítették őt. A spanyoloknál viszont a Xavi, Iniesta, Xabi Alonso trió fantasztikusan játszott. Gondolkodtunk, hogy Xavit díjazzuk-e, de mivel legutóbb ő kapta meg az elismerést, ezért úgy döntöttünk, Iniesta most jobban megérdemli. Ő szimbolizálta ugyanis az egész tornát: kreatív volt, gyors labdával és anélkül is.”

A nemzetközi szövetség emelett megválasztotta a torna válogatottját is: a 23-as keret érdekessége, hogy tíz labdarúgó közülük spanyol, és két kivétellel minden játékost a négy elődöntős csapat adott. Csak az angol Steven Gerrard és a svéd Zlatan Imbrahimovic tudta magát beverekedni az elit társaságba.

A 2012-es labdarúgó-Eb válogatottja
Kapusok: Gianluigi Buffon (Olaszország), Iker Casillas (Spanyolország), Manuel Neuer (Németország)

Védők: Gerard Piqué (Spanyolország), Fábio Coentrão (Portugália), Philipp Lahm (Németország), Pepe (Portugália), Sergio Ramos (Spanyolország), Jordi Alba (Spanyolország)

Középpályások: Daniele de Rossi (Olaszország), Steven Gerrard (Anglia), Xavi Hernández (Spanyolország), Andrés Iniesta (Spanyolország), Sami Khedira (Németország), Sergio Busquets (Spanyolország), Mesut Özil (Németország), Andrea Pirlo (Olaszország), Xabi Alonso (Spanyolország)

Csatárok: Mario Balotelli (Olaszország), Cesc Fàbregas (Spanyolország), Cristiano Ronaldo (Portugália), Zlatan Ibrahimović (Svédország), David Silva (Spanyolország)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik