Foci

Del Bosque: Csak követtük a kijelölt utat

vicente del bosque (vicente del bosque, )
vicente del bosque (vicente del bosque, )

A labdarúgó-Eb döntő után érthető módon az egyik oldalon nagyon nagy az öröm, míg a másik fél bánkódhat az elszalasztott lehetőség miatt.

Vasárnap véget ért a labdarúgó-Európa-bajnokság: Spanyolország fölényes, 4-0-s győzelmet aratott a hitehagyott, fáradt és emberhátrányban játszó olasz válogatott ellen. Ráadásul az ibériaiak sikerükkel történelmet is írtak, ugyanis eddig egyszer sem fordult elő a kontinenstornák történetében, hogy egy válogatott megvédje címét, ráadásul Iniestáék zsinórban harmadik nagy tornájukat tudták megnyerni – a 2008-as Eb-t, a 2010-es vb-t és most a 2012-es tornát -, és ez eddig korábban senkinek sem sikerült.

“Ez a spanyol futball nagyszerű korszaka. Ám mielőtt elkezdeném elemezeni a mérkőzést, el szeretném mondani, hogy mindenki veszít egyszer. Az olaszok remekül játszottak az Eb-n és a döntőben is, de Thiago Motta sérülése után számukra véget ért a találkozó. Mi pedig remekül játszottunk, az első gólunkra nem tudtak reagálni az olaszok, ráadásul gyorsan betaláltunk mégegyszer. A győzelmünk történelmi, de előre tekintünk, hamarosan itt a brazíliai világbajnokság. A 2008-as Eb-sikerrel Luis Aragones megmutatta nekünk az utat, amit csak követnünk kellett” – nyilatkozta Vicente del Bosque, aki az első olyan edző lett a futball történelmében, aki képes volt aktuális csapatával elhódítani a Bajnokok Ligája serleget, a világbajnoki és az Európa-bajnoki címet is.

“Csak azt tudom mondani, hogy elfáradtunk. A spanyolok nagyon jól fociztak, és hogy tartsuk velük az iramot, mindent ki kellett adnunk magunkból. Ráadásul amikor emberhátrányba kerültünk, minden eldőlt. A második félidő elején volt néhány lehetőségünk, ha azokat értékesítjük, talán más lett volna a végeredmény. Thiago Motta kiesésével viszont teljesen padlóra kerültünk. Ha van még pár napunk pihenni, talán le tudtuk volna győzni Spanyolországot, ugyanis a csoportmeccsünkön fantasztikusan helyt álltunk ellenük, mivel 100%-ot tudtunk nyújtani. – ezek már Cesare Prandelli, az olasz szövetségi kapitány szavai, aki kitért a csapat három hetes teljesítményére is – Tizes skálán nyolcasra értékelem a tornán nyújtott teljesítményünket: nehéz csoportból tudtunk továbbjutni, a negyed- és elődöntő sem volt egyszerű, de megmutattuk, jó csapatszellemmel képesek vagyunk sok mindenre.”

A spanyol diadal számokban

1 – Ennyi gólt engedtek ellenfeleiknek a spanyolok az Európa-bajnokságon, 570 perc alatt. 
1 – Eddig csak a spanyolok tudtak egymás után három nagy tornát nyerni.
2 – Vicente del Bosque a második olyan tréner Helmut Schön után, aki világbajnoki és Európa-bajnoki címet is szerzett. 
3 – Az ibériaiak beállították a németek rekordját, vagyis a három Eb győzelmet: 1968 után 2008-ban és most 2012-ben is a La Roja vitte haza a trófeát.
4 – Spanyolország tartja a csúcsot a döntőket illetően: egy csapat sem rúgott még négy gólt a fináléban.
5 – David Silva öt gólban is szerepet játszott az Eb-n: kettőt saját maga szerzett, míg háromszor a társakat hozta kihagyhatatlan helyzetbe.
189 – Ennyi játékperc kellett Fernando Torresnek, hogy megszerezze három gólját.
531 – Ennyi jó passzt osztott ki a meccseken Xavi, ami találkozónkánt 89%-os átlag.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik