Foci

Trónfosztásra készülnek az olaszok

pirlo-xavi (andrea pirlo, xavi hernandez, )
pirlo-xavi (andrea pirlo, xavi hernandez, )

Az ibériaiak történelmet írnának a labdarúgó-Eb-n több tekintetben is, Pirloék azonban megakadályoznák a címvédést.

Vasárnap véget ér a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság. Talán jobb meccset el sem lehetne képzelni a fináléban, mint egy spanyol-olasz rangadót, ugyanis mindkét nemzeti válogatott remek játékkal vívta ki a döntős szereplést a kontinenstornán.

De lássuk, hogyan is juttak el a mindent eldöntő találkozóig. Spanyolország és Olaszország is a C jelű négyesből rajtolt, ráadásul a nyitókörben rögtön egymással találkoztak: akkor 1-1-re végeztek a csapatok. A folytatásban a spanyolok legyőzték Írországot és Horvátországot is, míg az olaszok a második fordulóban csak ikszeltek déli szomszédainkkal, így az utolsó forduló előtt még kérdéses volt, egyáltalán megszerzik-e a továbbjutást érő második helyet. Mivel legyőzték a szigetországiakat, Iniestáék pedig a horvátokat, így a két legerősebb válogatott lépett tovább a kvartettből.

A negyeddöntőben a spanyolok a franciákat kapták: Riberyék játékát ellehetetlenítették az ibériaiak, és simán, 2-0-val hozták a meccset. A taljánok viszont megszenvedtek a sikerért, ugyanis csak tizenegyesekkel ejtették ki Angliát.

Az elődöntőben fordult a kocka, Pirlóék vették könnyedén az akadályt: a végső sikerre is esélyes németeket Balotelli duplájának köszönhetően intézték el. Spanyolország a szomszéd Portugáliát kapta a legjobb négy között, és bár Ronaldóék többször is megnyerhették volna az összecsapást a rendes játékidőben, mégis a címvédő jutott be a fináléba a büntetőpárbaj után.

Aprópó címvédés. Vicente Del Bosque legénysége történelmet írhat, többszörösen is. Egyrészt az Eb-k során még egyik válogatott sem tudta megvédeni címét, másrészt Torresék zsinórban harmadik tornájukat – a 2008-as Eb és a 2010-es vb után – nyerhetnék meg vasárnap este, és ez a bravúr még senkinek sem jött össze.

“Keményen dolgoztunk éveken át a sikerért, így szeretnénk megnyerni zsinórban harmadik trófeánkat is. Éppen ezért nem tekintünk hátra. Olaszország négyszer nyerte meg a világbajnokságot, de legutóbb mi diadalmaskodtunk az Eb-n. Mindkét csapatnak van történelme, de most ez számít a legkevésbé. Hasonló játékerőt és stílust képviselünk, ezért nincs nagy különbség a két válogatott között” – nyilatkozta a finálé előtt Vicente Del Bosque.

“Nagyon remélem, hogy mi leszünk a jobbak a döntőben, és nyerni tudunk. Úgy kell játszanunk, mint a spanoloknak: többet kell birtokolnunk a labdát, ez az egyetlen útja a sikernek. Az első perctől az utolsóig hajtani fogunk, és amikor eljön a mi időnk, akkor átváltunk a saját játékunkra” – mondta Cesare Prandelli, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A két nemzeti tizenegy örökmérlege az olaszok felé billen, nem is kicsit. Eddig hét alkalommal találkoztak tétmeccsen, és négy döntetlen mellett háromszor a taljánok nyertek, vagyis az ibériai alakulat még sohasem nyert Olaszország ellen. Az viszont Xaviék mellett szól, hogy az Eb-n mindössze egy gólt kaptak eddig, azt is az olaszoktól: az első csoportmeccsen Antonio Di Natale vette be Iker Casillas kapuját, azóta viszont – 419 perce – a Real Madrid hálóőrét nem tudták mattolni.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, döntő
Spanyolország – Olaszország, 20:45, TV: m1

Kijev, Olimpiai Stadion, vezeti: Pedro Proenca (portugál)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik